– Beklager, fullt! Hvorfor trenger vi egentlig å bli flere?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nei, det er ikke fullt. Vi har behov for at det stadig etablerer seg unge mennesker i regionen vår.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Heldigvis vil mange flytte hit. De er hjertelig velkommen.  

– Sett opp et skilt på E18 der det står «beklager, fullt!»

Det er en skikkelig dårlig idé dersom man vil Tønsberg-regionen godt for fremtiden. Kommentaren har dukket opp i arbeidet med å øke regionens attraksjonskraft, selvsagt med et glimt i øyet, men med en undertone som flere spør seg: Hvorfor trenger vi egentlig å bli flere?

Svaret er enkelt: Vi blir stadig eldre, og andelen folk i jobb blir lavere. Det blir rett og slett færre til å betale for tjenestene vi har behov for fra kommunen.

Negativ befolkningsutvikling

Prognosene fra SSB for årene 2020 til 2040 viser at det er forventet en befolkningsvekst som er dobbel så høy for dem over 80 år, enn det er for aldersgruppen 20 og 40 år. For Færder er veksten blant de eldre enda høyere. Prognosene peker også på at Vestfold er en av seks fylker som ender opp med en negativ befolkningsutvikling når vi ser bort fra forventet tilflytting.

Med andre ord: Det må fødes flere barn enn forventet, og det må flytte flere unge til enn fra regionen enn forventet, helst begge deler, dersom prognosene skal være feilslått. 

Vi er ikke alene om denne utfordringen. Byene rundt oss kjemper også kampen om de kloke hoder og flittige hender. Det jobbes med å ta ulike posisjoner, og øke attraksjonskraften. Omdømmeundersøkelsen Opinion gjorde på oppdrag fra Pulserende Kystperle i september viser at det er de byene som lykkes med dette som vinner kampen, og blir plassen flest har lyst til å flytte til.

Skal vise fram Tønsberg-livet

Det er nettopp attraksjonskraften vi jobber målretta med i omdømmeselskapet til Tønsberg-regionen, Pulserende Kystperle. Tønsberg-regionen har en posisjon, og vi skal synliggjøre fortrinn med å velge å bosette seg her hos oss, jobbe her og også besøke oss.

Vi må vise fram vår unike beliggenhet nær Oslo, men med sjøen og idyllen tett på. Vi må synliggjøre bykvalitetene vi har. Urbaniseringen er en sterk kraft, spesielt blant unge. Fortsatt er det selvsagt mange som drømmer om eplehage eller egen brygge – men behovet for også å tilby gode muligheter bynært er viktig. Sentrumsnære leiligheter og arbeidsplasser vil være et stadig større ønske fra en stor andel av de unge på jakt etter steder å etablere seg. Vi har et sentrum som byr på gode opplevelser. Mulighet for en kaffelatte på vei over Torvet for å møte venner i lunsjen, før en god middag på restaurant og konsert med favorittbandet.  På kvelden kan vi ta en kajakktur eller fiske etter makrell i skjærgården. Tønsberg oppleves for mange som en liten storby med muligheter for å senke skuldrene, Tønsberglivet.

40 % mener Tønsberg er aktuell

I omdømmeundersøkelsen ser vi en korrelasjon mellom kjennskap til de ulike byene og inntrykket de har. Jo mer de kan om plassen, jo bedre sier de at de liker den.  Vi forteller hva livet i Tønsberg byr på gjennom ulike virkemidler. Vi bruker arrangement til å synliggjøre fortrinn. Under Færderseilasen kom tusenvis av seilere sjøveien inn til vår region. De får kunnskap om beliggenhet. Skjærgården med perler på en snor og en pulserende by med musikkfestival og andre opplevelser, handel og restauranter. Gjennom å invitere 200 gjester utenfor fylket til en VIP kveld i Foynhagen fikk vi mulighet til å bevise hva byen byr på. Flere hundre søkte da vi tilbød to familier å prøve Tønsberglivet. Det resulterte i en film som er sett av over 100.000 der de forteller om hvor godt de likte seg her. Det er nettopp de ekte historiene vi vil vise. Gjennom emneknaggen #Tønsberglivet deler hundrevis sine bilder og filmer fra det de mener er deres Tønsbergliv. Sammen utrolig mange andre positive krefter ser vi at arbeidet virker.

Så mange som 40 %, jevnt fordelt i alder, svarer at dersom de skulle flytte så er Tønsberg en aktuell by, det er det høyeste tallet blant de byene vi sammenligner oss med. Dette gir oss grunn til å se lyst på fremtiden. Vi er den byen de liker best, og vi har blitt mer stolte av plassen vår. Det gjelder å fortsette arbeidet med å kontinuerlig forbedre stedskvalitetene for å beholde posisjonen, og fortsette å fortelle om tønsberglivet. Vi er ganske heldige som bor her, og det bør ikke være vår hemmelighet.

Og når alt kommer til alt er jeg enig i at det er på høy tid at det kommer opp et skilt på E18, men det bør være brunt og det bør stå: «Tønsberg- Norges eldste by». Velkommen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken