I mai feiret vi at det var 40 år siden abortloven ble vedtatt, og i 1978 ble kvinners rett til selvbestemt abort et faktum. Det er fem år siden sist Erna Solberg og den blåblå regjeringen truet vår abortlov. Den gangen foreslo de å innføre reservasjonsrett for leger, og de møtte voldsom motstand og fikk ikke gjennomslag. Nå skal kvinner igjen ut i gatene for å kjempe for sin rett til å bestemme over egen kropp. Når skal Erna høre?

Karoline Aarvold fra Færder Høyre skriver torsdag i Tønsbergs Blad at «en sterk abortlov tåler debatt.» Dette er jeg enig i. Nettopp fordi vår abortlov er så sterk, og at den har blitt en så grunnleggende del av vår rett som norske kvinner, tåler den debatt. Det at den skal endres derimot, er jeg ikke enig med Høyre i.

LES OGSÅ: En sterk abortlov tåler debatt

Aarvold skriver videre at «Arbeiderpartiet ikke tar denne debatten på alvor.» Dette utsagnet reflekterer ikke virkeligheten. Jeg kjenner jeg blir provosert når Høyre, som tross alt sitter i regjering, igjen skal skylde på Arbeiderpartiet hvis debatter ikke går deres vei. Det er ikke Arbeiderpartiets skyld at deres argumenter ikke henger sammen.

Samtidig som Høyre flørter med Kristelig Folkeparti og sier de vil beskytte barna, kutter de i støtte til fysioterapi, legger ned spesialskoleplasser og kutter i pleiepenger. Jeg synes det er rart at Høyre bryr seg mer om barna når de er fostre, enn etter at de er født. Det å gjøre det til kvinnen alenes ansvar å ta den børen er urettferdig.

LES OGSÅ: Fingret vekk fra abortloven, Karoline

Frihet foran makt

Høyre og Erna må høre på norske kvinner, for det er dem denne lovendringen går ut over. Det er deres stemme som er viktig. Det at denne saken blir snudd til et politisk maktspill, er for meg trist. Det at kvinners rett til selvbestemmelse trues fordi Solberg vil ha statsministerstolen i tre år til, er urettferdig. Noe av det fineste vi har blir truet i denne debatten – demokratiet. Det norske folks frihet skal komme foran makt.

LES OGSÅ: Hvem eier fosteret?

Ja, Karoline, vi kan gjerne debattere abortloven, men til syvende og sist må vi la kvinnene bestemme i denne saken. På tampen av mitt leserbrev vil jeg takke alle kvinner som de siste to ukene har delt sine erfaringer. Jeg vil takke for alle Facebook-innlegg, leserbrev, debatter og taler fra mødre til barn med ulike sykdommer, både fødte og ufødte. Deres historier er viktige. For det er nettopp det politikk handler om, eller det er det politikk burde handle om. Menneskene. Historiene. Følelsene.

Og et siste spørsmål til deg, Karoline, siden du er enig i at det bør være samfunnets oppgave å bevare samfunnets mangfold, ikke kvinnene, hvor tenker du at grensen til Erna bør gå?