Vi vil advare mot akuptunktører med helgekurs

PASS OPP: Hvis du vil bruke en akupunktør, oppsøk en som har utdanning, ber Inger Norunn Buvarp og Anne-Marie C. Simonsen.

PASS OPP: Hvis du vil bruke en akupunktør, oppsøk en som har utdanning, ber Inger Norunn Buvarp og Anne-Marie C. Simonsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Akupunktør er ingen beskyttet tittel. Vi er bekymret for at akupunkturkunder ikke får behandling av kvalifisert akupunktør.

DEL

KommentarHar du et helgekurs i akupunktur, kan du kalle deg akupunktør. Det er bekymringsfullt. Sammenlignet med vestlig medisin er akupunktur mindre risikofylt, men skadene som kan forekomme er potensielt fatale. Den alvorligste skaden er punktering av indre organer. Det kan være en fare for infeksjon og overføring av smittsomme sykdommer hvis hygiene ikke følger sikre prosedyrer. Den største risiko for pasienten skyldes derfor behandlere som ikke er godt nok utdannet i henhold til vestlig medisin og tradisjonell kinesisk medisin.

Vi er 5 akupunktører fra Tønsberg på vår klinikk. Alle er medlemmer av akupunkturforeningen. Kravet til medlemskap i foreningen er utdannelse tilsvarende medisin grunnfag, fysiologi og anatomi, samt 3-4 års høyskoleutdanning innen akupunktur. Akupunktør er ingen beskyttet tittel.

Derfor er det en trygghet at akupunktøren du oppsøker er medlem i denne foreningen.

Akupunktur brukes ved en rekke plager

Akupunktur brukes mye ved blant annet ved rygg- og nakkeplager, stive muskler, stressrelaterte plager, lettere psykiske plager, søvnproblemer, overgangsproblematikk, mage- og tarmproblemer, fordøyelsesplager, tretthet/slapphet, nedsatt immunforsvar og luftveisplager.

I den senere tid er det fokusert mye på et økende antall mennesker med depresjon i befolkningen. Særlig blant unge jenter. Årsakene er nok sammensatt, men generelt er det et stort press på mange plan i samfunnet i dag. Bruken av lykkepiller har økt drastisk. I Norge er det ca. 300.000 mennesker som går på anti-depressiva eller lykkepiller. Blant tenåringer er tallet doblet de siste 10 årene. Dette er bekymringsfullt, ikke minst med tanke på bivirkningene av medisinene. Akupunktur brukes ofte ved depresjoner ved siden av behandling med psykoterapi fordi det reduserer stress og er egnet til å harmonisere kroppen på et dypt plan.

Smerteproblematikk

NAV viser at muskel- skjelettlidelser, som oftest domineres av smerter, er den vanligste årsaken til tap av arbeidsevne. Disse pasientene utgjør 42 % av alle langtids sykemeldinger, og 31 % av alle uføretrygdede. Bruk av smertestillende medikamenter er også 3 doblet i løpet av de siste 25 årene. Disse medikamentene kan gi bivirkninger som mageproblemer, kvalme og oppkast, sure oppstøt, eksem, hodepine, tretthet, søvnløshet, uro og depresjon. For mye smertestillende medisiner er heller ikke gunstig for leveren vår.

Nåling av triggerpunkter, koppingmassasje sammen med klassisk akupunktur er velegnet ved muskel og skjelettplager. Akupunktur er en eldgammel kinesisk behandlingsform som hjelper kroppen å komme i balanse, som stimulerer kroppen til å helbrede seg selv.  Dette skjer blant annet ved at akupunktur stimulerer blodsirkulasjonen slik at smertedempende, betennelsesdempende og vevsreparerende stoffer lettere kommer til affiserte områder. Akupunktur påvirker dessuten immunforsvaret og hormonbalansen på en gunstig måte.  Vi har en helhetlig tilnærming til våre klienter.

Vi legger også vekt på livsstil, som blant annet kosthold og trening. Akupunktur er en trygg behandlingsform når det utføres av kvalifisert akupunktør.

Kunden bør ha oppsøkt fastlege for sine plager før akupunkturbehandling. I dag er det ansatt akupunktører ved de fleste smerteklinikker og fødeavdelinger i norske sykehus.  I USA, Australia, Sveits og Portugal er nå akupunktur en del av det offentlige helsevesenet.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags