Anders Madsens gate: Liten interesse for å drive boligformidling?

KRITISK: Hvilke trygdede uten egenkapital kan betale 1,8 mill for en ett roms leilighet – ca 8.700 i måneden. Ingen med vanlig trygd, skriver Erik Steenbuch.

KRITISK: Hvilke trygdede uten egenkapital kan betale 1,8 mill for en ett roms leilighet – ca 8.700 i måneden. Ingen med vanlig trygd, skriver Erik Steenbuch. Foto:

Av

Hvorfor skal den enkelte kjøpe en leilighet fra kommunen med sterke begrensninger til å ta ut gevinst når OBOS selger leiligheter også de til markedspris uten de samme begrensninger?

DEL

LeserbrevMed barn i målgruppen for Anders Madsens gate prosjektet som har forsøkt å komme inn i dette flotte bygget midt i byen så var det med stor overraskelse kommunens mann felte dommen over dette og de i kommunen som jobber med bosituasjonen til de som sliter med å komme inn. Jeg ble faktisk ganske sint og frustrert!

Anders Madsens gate var en del av kommunens boligsosiale handlingsplan for å hjelpe de som ikke kan komme inn i boligmarkedet vanlig måte for unge opp til 30 år. For å ivareta det boligsosiale så ble det lagt sterke begrensninger på å få med seg gevinsten når man så selger for eventuelt å kjøpe seg en større leilighet senere når familiesituasjonen endrer seg.

Ingen dato fra kommunen

Våren 2018 var det flere som nok synes dette var spennende. Huset begynte å bli ferdig og det er jo vanlig at eiendommer legges ut for salg før det er ferdig. Det gjorde ikke kommunen. Ifølge tidligere rådmann var viktig at borettslaget var satt opp før man gikk ut for å selge. Kommuneadvokaten hadde den jobben og han hadde mer enn nok å gjøre med oppkjøp av eiendommene i Presterødbakken. Problemet med at interessenter ble for gamle med 30 års aldersgrense ble avfeid. Kommunen kunne heller ikke gi en dato for når leilighetene ble lagt ut for salg. Et forslag om å bruke OBOS til å avlaste kommuneadvokaten ble avvist. Det var ikke slik man jobbet.

Leilighetene var stort sett ferdige i november. Kommunen satte i gang salgsarbeidet sitt ca siste uke i november i fjor. Dette «arbeidet» ble oppdaget ved en tilfeldighet. En av mine sønner oppdaget tilfeldig et oppslag på Facebook som sa at interessenter måtte sende en mail til kommunen mailboks innen 14 desember. En mail ble sendt. Etter ti dager var det fremdeles ikke kommet en bekreftelse eller noe så sentralbordet i kommunen ble kontaktet. De visste ikke noe om dette og de klarte ikke å gå gjennom alle emailene før jul pga kommunesammenslåingen. De undersøkte og kom tilbake med en ny email-adresse. Den ble sendt på ny email til ny adresse og dermed kom bekreftelsen.

Leilighetene ble for dyre

Så ble alt stille. I midten av januar kom det en mail med 14 dagers tidsfrist på å få alle papirene i orden. (Lurer på hvor mange trygdede ungdommer som klarte det). Da hadde man byttet prosjektleder og salgsansvaret var overført til DnB.

En kontakt ble tatt med prosjektleder hos DnB. Der ble det bekreftet at han skulle selge dette på helt normale vilkår og hadde ingen spesielle virkemidler til å selge dette til de som hadde det vanskelig å komme inn på markedet. Kommunen ville være imøtekommende på kravet til egenkapital, men det måtte være full betalingsevne for husleie etc. Kommunen hadde sendt over flere som var interessert men problemet var, som han sa, at folk ikke hadde nok inntekter til å kunne kjøpe leilighetene fordi dette hadde blitt dyre leiligheter.

Artikkelforfatter Erik Steenbuch

Artikkelforfatter Erik Steenbuch

Kontoret er stengt fram til sommeren

TKE administrere kommunens husbankfinansierte lån med målgruppen identisk med målgruppen for Anders Madsens gate. Der bekreftet de at de ikke var med «prosjektet». Dette med denne 14 dagers fristen osv var helt ukjent og de hadde ikke noe muligheter til å få saksbehandlet dette innenfor slike frister. Søknad ble sendt. Kommunen får tilgang på de husbankfinansierte midlene 1. mars. Straks korona er i gang så stenger kommunen kontoret for husbanklån og senere så kommer det brev om at dette vil være stengt frem til sommeren.

Det står videre at nå er alderen satt til 34 år. Dette er helt nytt. Tidligere var alderen 30 år. Selv som flittig leser av Tønsbergs Blad så kan jeg ikke se at kommunen har gått ut med denne informasjonen før på onsdag. Annonsering etc har jeg heller ikke lagt merke til. Sist gang det er skrevet noe om dette var 14. januar der det står også 30 år.

Garanti for felleskostnadene?

Hvilke trygdede uten egenkapital kan betale 1,8 mill for en ett roms leilighet – ca 8.700 i måneden. Ingen med vanlig trygd. Hvordan skal man selge til de som har vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet når den delen av kommunen med virkemidlene ikke er en del av dette? Hvorfor skal den enkelte kjøpe en leilighet fra kommunen med sterke begrensninger til å ta ut gevinst når OBOS selger leiligheter også de til markedspris uten de samme begrensninger? Hvordan skal noen med dårlig økonomi garantere for felleskostnader til andre med enda dårligere økonomi?

Igjen ser vi problemene kommunen hadde rundt Ungbo-saken - at man ikke har fagkunnskapen til å selge leiligheter i kampen mot alle andre aktører i markedet som selger til markedspris, mangler virkemidler til å nå de gruppene man ønsker å nå og ikke bruker de kanalene man har til å nå de målgrupper som man sier man skal nå.

Det vil derfor være enklere for kommunen å la private bygge og at kommunen fokuserer på den enkelte som TKE og kommunen forøvrig håndterer under ikke-Korona tider på en helt utmerket måte!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags