Gå til sidens hovedinnhold

Forholdene i restaurantbransjen: Ikke sjokkerende, dessverre

Artikkelen er over 3 år gammel

Kritikkverdige arbeidsforhold i serveringsbransjen er jevnlig et tema i landets aviser. Universitas, studentavisen ved Universitetet i Oslo, publiserte i mai i år flere portrettintervjuer hvor studenter fortalte om sine erfaringer fra serveringsbransjen, om alt fra uteblitt lønn og overtidsarbeid uten lønnstillegg, til timelønn som hører 90-tallet til.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Studentenes beskrivelser er kanskje sjokkerende for dem som kun har sett bransjen fra gjestens ståsted. For meg er det ikke sjokkerende i det hele tatt.

Utmerket service, men...

Magnhild Folkvord beskriver i sitt debattinnlegg i Dagens Næringsliv, «Sveitte millionar» (26. juli 2018), et besøk på Ekebergrestauranten: «Maten var god, servicen utmerka, og utsynet over byen det mest konkurransedyktige i mils omkrins. Altså, ingenting å klaga på – ikkje før eg kom til å høyra eit rykte om at dei trivelege servitørane slett ikkje kunne rekna med dei faste og førutseielege pausane dei skulle ha i løpet av ein lang arbeidsdag. Det kunne bli eit kvarter, om det høvde slik, men ein kunne ikkje vite sikkert. Eg liker vanlegvis ikkje rykte og ryktespreiing. Men dette skremde meg. Kan det vera sant? I så fall kan det vera sant fleire stader.» Ja, det er det så absolutt.

Nattjobbing uten tillegg

I løpet av mine seks år som servitør har jeg opplevd mye av det studentene beskriver i Universitas. Jeg har opplevd å måtte ta dobbeltvakter på opptil 14 timer uten pause. Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har jobbet utover natten uten lønnstillegg.

Ofte har ikke vaktplanen vært tilgjengelig før få dager i forveien, og da bare for en uke av gangen.

Ikke alltid man får lønnsslipp

Jeg har også opplevd at lønnen ikke samsvarer med antall timer som står oppgitt på lønnsslippen. Hvis jeg har fått lønnsslipp i det hele tatt. Ved én arbeidsplass måtte jeg selv be om det, fordi de konsekvent ikke delte det ut.

Mange restauranteiere forsvarer lav timelønn med at resten dekkes av tipsen. Men tendensen er at færre gir tips, og bare hvis servicen er nærmest plettfri. Noe som er vanskelig å oppnå for en servitør når restauranten er full og man attpåtil er underbemannet.

Regn=fri, og null betaling

Såkalte «solvakter» bekymrer blant andre LO og fagbevegelsene. Begynner det å regne i løpet av vakten, må man ta fri resten av dagen, uten betaling.

Som ung arbeidstaker tør man ikke si ifra. Man kjenner heller ikke til sine rettigheter. Det var ikke før jeg begynte å jobbe som servitør ved en av de større hotellkjedene her til lands at jeg begynte å få overtidsbetalt, kveldstillegg og helgetillegg.

Etter min mening koker det ned til ledelsens håndtering av den daglige driften. Når man som gjest opplever dårlig service, skyldes det ofte underbemanning. Er man to servitører på jobb i en restaurant med over tjue bord, sier det seg selv at et middagsrush blir kaotisk. Jeg minnes med gru den kvelden en av kokkene måtte ta bestillinger fra gjestene fordi vi var for få servitører.

LES OGSÅ: Tipser du? Servitørene får løfter om at du betaler lønna

Fornøyde ansatte gir bedre lønnsomhet

Jeg blir stadig forbauset over restauranteiernes kortsiktighet. Ser de ikke at en liten lønnsøkning eller flere servitører på jobb lønner seg i lengden? Det vil gi mindre gjennomtrekk av ansatte fordi man trives bedre på jobb. Bedrifter som gir mer enn minstelønn beholder de samme ansatte i årevis. Det igjen gir et solid inntrykk og gjester som vender tilbake gang på gang. Men denne langsiktigheten mangler hos mange ledere i serveringsbransjen. Ledelsen har et større ansvar for gjestenes ve og vel enn de kanskje er klare over.

LES OGSÅ (+): Byens arbeidsgivere flinkere enn i fjor: – En flott dag for Tønsberg

Det blir bedre

Men det skjer heldigvis fremskritt. Forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for overnattings-, serverings- og cateringvirksomheter, gjeldende fra 1. januar i år, gjør det forbudt å betale sine ansatte mindre enn 157,18 kroner i timen. Dette gjelder for ansatte over 18 år, som har jobbet i minimum fire måneder, ved serveringssteder uten tariffavtale.

LES OGSÅ: Servitører på Brygga opplever stadig seksuell trakassering på jobb: – Menn slenger mest med leppa

Magnhild Folkvord oppfordrer i sitt innlegg landets aviser til å utarbeide en veiledning over serveringssteder «kor vilkåra er som dei skal». For «utan dei som balanserer blytunge serveringsbrett og smiler på same tid, uansett kor mykje sveitten renn, ville det gått dårleg med businessen».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.