Au-pairen står på pinne for vertsfamilien både sent og tidlig, og jobber opp til 60 timer i uken

Ole M. Bjerke kjenner mange familier i Tønsberg og Nøtterøy som har au-pair. Han ber dem setter dere inn i au-pair-kontrakten og etterlever denne med respekt og omsorg for den personen de har fått på besøk.

Ole M. Bjerke kjenner mange familier i Tønsberg og Nøtterøy som har au-pair. Han ber dem setter dere inn i au-pair-kontrakten og etterlever denne med respekt og omsorg for den personen de har fått på besøk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Au-pair ordningen burde vært erstattet med en mulighet for arbeidsvisum i 2 år, der lønn og arbeidsforhold er regulert slik det er for resten av det norske arbeidslivet.

DEL

MeningerMange familier i Tønsberg og Nøtterøyområdet nyter godt av hjelpen de får fra au-pairer til å passe barn og hjelpe til med husarbeid i en travel hverdag. Derfor er det forkastelig at mange blir grovt utnyttet til å jobbe lange dager uten at vertsfamilien etterlever den kontrakten de har signert. En au-pair skal være en del av familien og skal ikke være hushjelp står det å lese i kontrakten. Dette betyr at de maks skal jobbe 30 timer i uken og at det kun skal dreie seg om lett husarbeid.

En au-pair skal også få språkopplæring, kost og losji som en del av familien og ikke diskrimineres på noen måte. Det som faktisk skjer i mange tilfeller er at au-pairer står på pinne for vertsfamilien både sent og tidlig, og jobber opp til 60 timer i uken. De sliter seg ut med vindusvask, vask av hytter og leiligheter familiene måtte ha, samt at de er våkne om natten for å ta vare på spedbarn. Istedenfor å leve med familien, bor de i annekser og uthus uten tilgang på toalett og dusj. Språkopplæring blir ikke gitt og oppholdet i Norge kan neppe betraktes som den kulturutvekslingen det er ment å være.

Det er rystende å se hvordan rike norske familier tar seg til rette og misbruker sårbare mennesker når de er på besøk i et fremmed land. At ikke myndighetene tar et større ansvar her og sørger for at disse vertsfamiliene blir fulgt opp på noe vis, finner jeg merkelig siden alle andre sider av norsk arbeidsliv blir nøye fulgt opp med ettersyn og sanksjoner for de som ikke etterlever avtaler og lover. Det hadde vært enkelt å sørge for at au-pairer hadde en kontaktperson eller en organisasjon de kunne snakke med og som fulgte opp at avtalene etterleves.

Forslaget om å avskaffe ordningen synes god sett i lys av hvordan det fungerer i dag. Au-pair ordningen burde vært erstattet med en mulighet for arbeidsvisum i 2 år, der lønn og arbeidsforhold er regulert slik det er for resten av det norske arbeidslivet.

Til dere som er vertsfamilier kan jeg bare oppfordre til at dere setter dere inn i kontrakten og etterlever denne med respekt og omsorg for den personen dere har fått på besøk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags