Hvorfor skriver jeg dette? Ikke for å henge ut damen i kjøttdisken

MINNER OM: Jeg skriver fordi jeg tror det er ganske vanlig praksis å ta snarveier og slurve med sikkerheten på jobben, sier Steinar Mathias Svimbil Mørken.

MINNER OM: Jeg skriver fordi jeg tror det er ganske vanlig praksis å ta snarveier og slurve med sikkerheten på jobben, sier Steinar Mathias Svimbil Mørken. Foto:

Av

Hvorfor tar vi ikke HMS-arbeidet på alvor?

DEL

LeserbrevDagen før FNs HMS og arbeidsmiljødag var jeg tilfeldigvis innom Meny. Det var tilbud på grillet kylling og jeg kunne høre båndsagen gikk allerede i inngangspartiet. Når jeg nærmet meg kjøttdisken ble jeg møtt av en stor laminert plakat med teksten «Vi skal bruke verneutstyr når vi bruker sagen»

Noe verneutstyr var ikke å se - om ikke det var pølseklypen som ble betegnet som det da. Endelig var det min tur i «kyllingkøen» og kundevennlig som den unge damen var spurte hun «skal jeg dele den opp for deg?» Ja takk, om du bruker verneutstyr svarte jeg og fortsatte - det er jo FNs arbeidsmiljødag i morgen. Hun smiler og svarer «Det er godt det ikke er den dagen i dag da...» og ler. Før kjøttsagen startes og kyllingen raskt og effektivt deles i to uten verneutstyr.

Hvorfor skriver jeg dette? Ikke for å henge ut damen i kjøttdisken - men fordi jeg tror det er ganske vanlig praksis å ta snarveier og slurve med sikkerheten på jobben. HMS er noe plunder og heft. Det går jo som regel bra. Ja, som regel gjør det det, men i verdens tryggeste land å jobbe i omkommer flere titalls ansatte på jobb hvert år og mange hundre skades mer eller mindre alvorlig. Kan vi godta det? Uforutsette ulykker kan oppstå, men HMS-lovgivingen er helt klar på at arbeidsgiver har et tydelig ansvar i forhold til å risikovurdere og iverksette tiltak for å redusere risikoen til et minimum.

Arbeidstakerne har solgt arbeidstiden sin, ikke helsa og ikke livet. Når det er sagt er det opp til arbeidstakerne å følge de tiltakene arbeidsgiveren har iverksatt for å sikre at de ansatte går hjem like friske som da de kom på jobb. God middag enten du deler kyllingen med sag eller en god saks.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags