Hensynsløs arkitektur og byplanlegging

PÅ JORDET: Dagens arkitekter jobber bare med helt stilløse bygningsformer, hevder Paul Grøtvedt i et svar til Jon Cato Landsverk.

PÅ JORDET: Dagens arkitekter jobber bare med helt stilløse bygningsformer, hevder Paul Grøtvedt i et svar til Jon Cato Landsverk. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg ser at Jon Cato Landsverk lenge har lurt på min faglige kompetanse og dømmekraft innen arkitektur, byplanlegging og arealutnyttelse, men i TB forleden er han ikke lenger i tvil. Nå hverken lurer eller tviler han lenger.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå tror han fast og bestemt på at jeg «ikke liker blokkbebyggelse». Ja, så enkle kan noen være i hodet. Landsverk tror tydeligvis at det jeg skriver om blokkbebyggelsen langs Kanalen skyldes at jeg prinsipielt ikke liker høyblokker. Min vurdering av høyblokkene langs Kanalen går selvsagt ikke på å like eller mislike, men skyldes det faktum at det er dårlig høyblokkarkitektur og byplanlegging.

LES OGSÅ: Tønsberg, en Harryby?

Man trenger ikke å besøke utenlandske metropoler for å finne utmerket høyblokkarkitektur, det holder å dra til Oslo og betrakte boligblokkene på Frogner. Da ser man at det er stor forskjell på blokkarkitektur, og at kanalblokkene i Tønsberg befinner seg i bunnsjiktet av arkitektonisk håndverk.

I disse kasseblokkene er estetiske kvaliteter mangelvare, men enda verre er den monomane oppmarsjeringen av dem langs kanalen. Her stenger de inne og stjeler utsikten fra villaene bakenfor. God byutvikling, eller hensynsløs behandling av et vakkert og velutviklet boligmiljø? Det var kvalitetene i dette miljøet jeg anså kunne gi impulser til en mer idyllisk utvikling av kanalområdet.

Ingen «rådende stilarter»

Når Landsverk påstår at det til dels er stor variasjon i det arkitektoniske uttrykket på disse betongblokkene, og at de dessuten har trekk fra de rådende stilarter, så er han helt på jordet. Meg bekjent har det ikke vært noen «rådende stilarter» i Norge siden de første tiårene på 1900-tall. Etter den tid har modernistisk arkitektur motarbeidet alle stilarter. Derfor jobber også dagens arkitekter bare med helt stilløse bygningsformer, og vet ikke annet enn å tegne vulgære harryblokker som er renset for all estetikk. Det er billigarkitektur med smakløse leiligheter som selges for skyhøye summer til folk uten kulturell kapital.

Det er en forutsetning når man diskuterer arkitektur og byutvikling at deltakerne har historiske kunnskaper og estetisk dømmekraft. Man må kunne skjelne god arkitektur fra dårlig, og deretter finne egnede plasser for de beste på byens fineste tomter. Dette har ikke Jon Cato Landsverk forstand på. Heller ikke har han skjønt noe av moderne arkitektur og dens uttrykksmåter. Det er greit med synsing, men den bør være kvalifisert.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken