Badegjester som fat-takers

Av

Fra mi tid på Tjøme husker jeg følgende episode, som ser ut til å ha aktualitet fremdeles:

DEL

LeserbrevFør helga tok jeg, som vanlig på varme sommerdager, sykkelen for å få en dukkert etter arbeidstid. Jeg trillet ned en gammel, velbrukt sti på Hvasser mot en av fjelltangene som stikker ut i havet da uværet brøt løs. Fra skyfri himmel.

Ved ei illgul hytte hundre meter unna steg det plutselig opp ildfull glam og støy. Tre velfødde voksne damer for opp av solsengene og begynte å fekte og rope.

- Familiekrangel nå i sommerferien, tenkte jeg og ruslet stille videre.

Men det var ingen dype basstemmer i hylekoret.

- Kvinner, tenkte jeg. Er det overgangsalderen? Men det var da voldsomt.

LES OGSÅ: Hærverk ved golfbanen på Tjøme

Jeg mente jeg hadde lest at det med overgangsalderen egentlig var noe overdrevent, og svingte inn på en annen sti.

– Neste gang. Neste gang skal vi... hørte jeg damene skrek, og da skjønte jeg at det var meg de var ute etter.

Neste gang skal vi?

– Jeg skal i hvert fall ikke, tenkte jeg. Jeg er her for å finne fred og ro.

LES OGSÅ: Tjøme: Hva er forskjellen?

Sure og sinte hytteeiere

Velberget ned på svaberget fant jeg fram sommerboka mi: "Lame Deer – Seeker of Visions", en sioux-medisinmanns opplevelser av den hvite mann. Lame Deer skriver:

«The Sioux have a name for white men. They call them Wasicun – fat-takers. It is a good name, because you have taken the fat of the land. But the land does not seem to have agreed with you. Fat-taking is a bad thing, even for the taker.»

Parallellene slo meg. Er ikke badegjestene dagens fat-takers? Hva er det sure og sinte hytteeiere vil? Vil de ha sol og sommer, er det ingen som hindrer dem. Vil de ha fred som oss, kan de ligge rolig. Vil de bade, er sjøen stor nok. Vil de snakke, så kan noen av oss til og med føre en intelligent og forståelig samtale.

LES OGSÅ: Nå er kongefamilien på plass på Tjøme

Men vil de også noe mer? Vil de ikke egentlig skremme de fastboende bort, stenge tilgang til strendene for de som bor her, trenge de innfødte inn på øya?

Hvilken glede skulle badegjestene ellers ha av å ligge der på kronisk vakt, skrike og rope og herse med folk som går langs hevdvunne stier til tradisjonsrike steder og badeplasser som lokalbefolkningen har brukt i alle år? Noen av dem bruker hund, noen bruker skilt og maling. PRIVAT står det på gjerder og steiner langt til sjøs.

LES OGSÅ: Grunneieren vil femdoble Hennings (46) festeavgift: – Jeg ble veldig overrasket

Oversvømmer Tjøme

Jeg forstår det ikke. Folk som treffer hverandre i frihet, er på likefot. Kanskje har det noe med penger å gjøre? Folk som tar seg til rette, gjør det trolig ovenfra og ned.

Folk på Tjøme er stort sett velvillige og positive mennesker. Mange er opptatt av natur og miljøspørsmål. De ønsker å ta vare på øya, de bor her fordi de setter pris på de kvalitetene som kommunen har. De vil også dele dem med andre.

LES OGSÅ: Nå er parkeringen ved den populære stranda åpen igjen

Men når badegjester oversvømmer Tjøme på sommertid, er det ikke bare gøy. For når turistene kjører som ville i store biler, når de ikke har tid til å stoppe ved et fotgjengerfelt, nå de ser på barn og syklister som fritt vilt, når de plyndrer dagligvarebutikkene, når de lager køer over alt, når de holdet støyende fester på strender og streder og steder natta gjennom, når de overbefolker og forurenser havet med sine brølende speedbåter og skjærgårdsjeeper, når de kvitter seg med sine utslipp der det passer minst, når de lesser ned kommunen med en ustanselig mengde saker som de skal ha behandlet før alle andre, og når de reagerer på vedtak med en uendelig klageflom - da hender det at de fastboende stopper opp, trekker pusten dypt og tenker som indianerne: -Fat-takers! Var ikke Tjøme egentlig vårt sted?

LES OGSÅ: Her ønsker Carl-Erik badegjestene velkommen: – Både kona og jeg lærte å svømme i saltvannet i Bekkevika

Lærer å sette grenser

Men alle badegjestene er ikke umulige. Vi har også rause, hyggelige profiler som årvisst sprer hygge og glede, vi har en masse kreative kunstnere og vi har mange blide mennesker som rusler omkring her på solskinnskysten – nesten som vanlige folk.

Slik lærer man at det er forskjell på badegjester som på andre. Etter hvert lærer også de fastboende å sette grenser. En sommer kom det opp et nytt skilt ved Vrengen: "Fullt!" Sto det.

LES OGSÅ: Anne-Marie har startet underskriftskampanje for nedskalering av byggene på Mostranda: – Av alle ulovligheter rammer dette allmennheten hardest

Av og til tenker jeg at våre gjester kunne ta flere egne initiativ for å gå med de fastboende istedetfor å gå mot dem. Det mangler ikke på utfordringer. Jeg nevner i fleng: Bevaring av naturen og friområdene. Flere gang – og sykkelveier. Vitalisering av kulturlivet, fellers møtesteder for beboere og besøkende.

«Fat-taking is a bad thing, even for the taker». Positive bidrag er bedre. I mellomtiden heiser jeg det hvite flagget, slenger meg på sykkelen og søker fred og frihet på nytt.

Ut mot havet.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags