Det var tyst i samfunnshuset på Barkåker etter at Rambøll hadde informert om sitt resultat av utredningen, bestilt av politikerne/ administrasjonen i Tønsberg kommune.

Bortsett fra at Rambøll mente at utsikten for sjåførene på E18 var viktigere enn Barkåkerboernes utsikt mot et eventuelt datalager, talte de fleste hensynene for at datalageret bør plasseres på Ødegården/Gulliåsen.

Vi som bor på Barkåker og har brukt mye energi og krefter på å kjempe mot dette monsteret, pustet lettet ut. Men det var før siste bildet: Kostnadene for utbygningen.

Det var da hjertet sank inni meg. Jeg ble målløs. Tuller de med oss? Hvorfor sitter vi her? Hvilken utbygger/kommune/politiker vil betale 170 millioner for noe som kan koste 4? Rambøll gjentar gang etter gang at tallene er høyst usikre, noe som forøvrig antall arbeidsplasser også er, men uansett. Har vi betalt av våre skattepenger for et bestillingsverk av en utredning der prisforskjellene på gildet er åpenbar for alle lenge før en evntuell utredning?

I det øyeblikket var jeg nær ved å miste siste rest av tillit til vårt demokratiske system.

Forelsket investor

Dette toppet seg med at en predikant av en investor startet sin glødende tale om sin #forelskelse i #Barkåker (les Tveiten.) Hans økonomiske engasjement dreide seg kun om Tveiten, og det var han tydelig på.

Jeg var mildt sagt forbløffet. Var dette den tunge investoren som politikerne hadde snakket så håpefullt om, en som allerede hadde bestemt seg for Tveiten?

Følelsen av å ha blitt lurt, vokste seg større.

Mulig utbygger buet ut: – Jeg ble feid av banen, og det var kanskje på sin plass

Mine spørsmål

Dersom det finnes ærlige politikere igjen i Tønsberg, vil jeg gjerne ha svar på følgende spørsmål:

1. Hvorfor utrede Ødegården/ Gulliåsen dersom prisen skal være utslagsgivende? Det er åpenbart for alle at det koster mer å sprenge fjell, enn å bygge på et allerede ferdig planert område. Var dette kun et spill for galleriet der formålet var å få ro i rekkene på Barkåker?

2. Dere ønsker å rasere vårt nærmiljø pga lovnad om nye arbeidsplasser. Hvor mange, er høyst uklart. Alt mellom 20 (erfaring fra andre Datalager) og 200 (fra Rambøll). Ingen vet hvor det tallet kommer fra. Det Tønsberg trenger er arbeidsplasser til ungdom. Er dette arbeidsplasser som kan være til nytte og velsignelse for våre ungdommer, eller er det til allerede trette og fete 40-50 åringer som skal pendle til og fra Tveiten i sine Teslaer?

3. Er dere enige med Rambøll i at det er viktigere med utsikten for bilister på E18 enn den utsikten vi på Barkåker våkner til hver dag? Eller er utsikten for folk som bor i Tønsberg viktigere enn vår? Ja, for vi fikk jo bekreftet at utgangspunktet for Rambølls spørsmål er fra Tønsberg by.

Jeg må dessverre avslutte med å si at det var en sørgelig forestilling, der svarene virker gitt lenge før vi i det hele tatt ble informert om en kommende katastrofe for befolkningen på Barkåker.

Kan ikke si at jeg er så veldig spent på fortsettelse, bare veldig, veldig lei meg. 

Les også

Datalagringssenter ødelegger for Barkåkerfolket