Din hjelp og dine råd om barneoppdragelse er sikkert velmente, men det er ikke det som trengs

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Bak hver hylende unge står det som regel alltid en forelder med en plan for å få det til å stoppe. Skulle det være nødvendig med assistanse og råd, så ber vi om det.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det finnes slangnavn på flere synlige (ofte utskjelte) subgrupper av mennesker som oppdrar barn. Vi har Barnevognmafia, mammapoliti og curlingforeldre, for å nevne noen. Men vi har ikke noe navn på fremmede, gjerne godt voksne mennesker, som føler seg kallet til å fortelle ukjente småbarnsforeldre sin mening om hva som er barnas beste.

De som har «løsningen»

Jeg vil kalle dem «FremBeL», Fremmede Besteforeldre med Løsningen. Kjenner du deg igjen i ett eller flere av disse punktene er det sannsynlig at noen har eller kan oppleve deg som FremBeL:

■ Når du ser små barn er det vanskelig å ikke fortelle om egne barn/barnebarn, selv om ingen har spurt deg. Det samme gjelder til gravide. Dine erfaringer er essensiell å formidle

■ Du er den som sukker medfølende når ungen skriker. Til ungen vel å merke, ikke til den stakkars, stressa mora/faren som forsøker å få situasjonen under kontroll

■ Du husker på å minne om at det er viktig å nyte småbarnstiden

■ Du stuper begeistret ned i vogna (helst uten å spørre) for en nærmere titt

■ Du søker gjerne fysisk kontakt med fremmede barn: Tar tak i barnets armer og rister, plukker på barnets ansikt, dytter fingrene inn i magen for å kile osv.

■ Du tar deg bryet med å ramse opp alle tenkelige grunner for hvorfor ungen gråter. «Han er sikkert trøtt. Er du sikker på at hun ikke er for varm? Har han spist? Gir du henne egentlig nok kjærlighet? Burde jeg kanskje ta over?»

LES OGSÅ (+):  Over halvparten legger barnebursdagen til et annet sted enn hjemmet

Det kan virke mot sin hensikt

OK, de siste der var kanskje satt litt på spissen. Men kjære FremBeL, visste du at slike velmenende spørsmål kan oppfattes nettopp sånn av sårbare, nybakte foreldre? 

ANBEFALES IKKE: Er du den som sukker medfølende når ungen skriker. Til ungen vel og merke, ikke til den stakkars, stressa mora/faren som forsøker å få situasjonen under kontroll?

ANBEFALES IKKE: Er du den som sukker medfølende når ungen skriker. Til ungen vel og merke, ikke til den stakkars, stressa mora/faren som forsøker å få situasjonen under kontroll? Foto:

Kjære FremBeL, jeg er helt overbevist om at du mener godt. Du har omsorg ut i fingerspissene. Årevis av erfaring med barneoppdragelse. Samfunnet vårt hadde vært fattigere uten all den kjærligheten du har i deg. Det mener jeg helt oppriktig. Takk for alle de samfunnspolitiske kampene du har kjempet. De har gitt resultater som dagens småbarnsforeldre nyter godt av.

Jeg syns det er hyggelig å tenke på at barna mine bringer fram gode følelser og minner i deg. Men kjære FremBeL, dette er tre viktige stikkord som kan være greit å huske på i ethvert møte med fremmede småbarn og deres foreldre: tid, sted og samtykke.

La foreldrene gjøre jobben sin

Det sies at det kreves en hel landsby for å oppdra et barn. Kanskje det er denne filosofien som gir FremBeL'ene en misforstått legitimitet til å spontant oppdra barnas primæroppdragere? Klart vi som et samfunn må stå sammen om å ta vare på de nye generasjonene. Foreldre klarer ikke den jobben alene. Men som en perifer voksen bør fokuset ligge på hvordan man kan legge til rette for at barnas foreldre kan gjøre jobben sin, ikke distrahere dem og gjøre jobben vanskeligere.

LES OGSÅ:  Kampen mot mobbing: Handling er det viktigste

Sagt med andre ord: Dine velmenende råd og gjetninger om barnets beste bryter dessverre som regel ned foreldrene du prøver å hjelpe. Det var kanskje det motsatte av din intensjon?

La meg komme med noen forslag så all den gode, velmenende omsorgen din virkelig kan bli satt pris på:

■ Spør alltid om tillatelse før du dukker ned i vogna eller ønsker å røre ved barnet. Det er lett å glemme at barn er små mennesker med samme behov for intimsoner som deg selv.

LES OGSÅ:  Barndommen må bli best mulig – du har bare en!

■ Si gjerne noen varme ord til mor/far om den viktige jobben de gjør. F.eks.: «For en god mamma/pappa du er som ...», eller «De barna er heldige som har foreldre som er så synlig glad i dem». Ringvirkningene av dette kan bli større enn du aner

■ Slipp oss gjerne foran deg i butikkøen. Det kan redde dagen min.

■ Ser du et barn mase på forelderen sin når forelderen snakker med en ekspeditør eller tar seg av et søsken, kan du gjerne på en leken måte distrahere barnet på avstand. Ved nærkontakt er det best å spørre om det er greit først

■ Tilby oss gjerne hjelp til å bære handleposer o.l. på en høflig, diskré måte. Som regel er det kjærkomment med et par ekstra hender, men ta det ikke personlig om vi ønsker å klare oss selv

■ Bak hver hylende unge står det som regel alltid en forelder med en plan for å få det til å stoppe. Skulle det være nødvendig med assistanse og råd fra deg, så ber vi om det.

Lykke til, kjære FremBeL. Vi sees nok snart igjen.

Ellen Elisabeth Dittmann-Monsen

Pedagogisk psykologisk rådgiver og tobarnsmamma

Tønsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken