Snill eller ikke – julenissen er en elendig pedagog

VRANGLÆRE: Hverken nissen eller foreldrene setter styrke bak kravet om å være snill for å få en belønning. Da blir det pedagogisk vranglære, mener Anders Olsen.

VRANGLÆRE: Hverken nissen eller foreldrene setter styrke bak kravet om å være snill for å få en belønning. Da blir det pedagogisk vranglære, mener Anders Olsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg har interessert fulgt oppstyret rundt Ellen Elisabeth Dittmann-Monsen sitt innlegg om nissens retorikk. Jeg er helt enig med henne, men mener også hun tar helt feil.

DEL

MeningerTilsvaret, ført i pennen av Siv Bjerke, er heller ikke et godt svar. Jeg ser det som en akademisert versjon av alle tilbakemeldingene Dittmann-Monsen fikk i kommentarfeltene. Ikke særlig egnet til å sette dagsorden eller skape interessant debatt.

LES OGSÅ: Kjære julenissen, i år ønsker jeg meg en bedre retorikk fra deg!

Dittmann-Monsen bruker sin sønn som inspirasjon og vitne. «#8220; Nei mamma. Nisser sier: Er det noen barn her?”. Hennes konklusjon er at det sønnen understreker at nissen ikke vil skremme barn. Kan det være at han har avslørt det vi alle vet? At nissen lyver når han hevder å bare gi gaver til de snille barna?

Nå skal ikke jeg tillegge et barn jeg ikke har møtt meninger, men om nissens hilsen skal gjøres om, mener jeg det er på dette grunnlaget, ikke hvorvidt barnet blir skremt. Barn som tror på nissen blir skremt av mye rart. Far som jubler av fotball, søppelbilen, Onkel. Listen er like lang som den er individuell. At det hviler et høyere prestasjonspress på barn og unge finnes det nok godt tallgrunnlag for, men nissen stiller krav til oppførsel, mot en lovet belønning. Og det er et godt og velbrukt pedagogisk virkemiddel. Om det brukes riktig.

LES OGSÅ: Kjære julenissen – hjelp barna mine å være snille

Riset bak speilet

Problemet er at ingen, hverken nissen eller foreldrene, setter styrke bak dette kravet, og dermed bortfaller ikke bare hele poenget. Det er pedagogisk vranglære. Om noe bidrar til å pakke inn barna i bobleplast, som Bjerke sier, så er det å ikke la negativ adferd ha den konsekvensen man har advart vil komme. Dette er i mine øyne et mer aktuelt problem enn om barnet føler press til å være snill. Det siste vil bare noen få oppleve, mens alle barn vil gjennomskue at handling og konsekvens ikke stemmer overens, og legge til seg vaner deretter.

Jeg har selv opplevd som far hvor utfordrende dette er i en hektisk hverdag, og særlig som foreldre i et todelt hjem, å stille krav, og stå ved de. Men det er det som er oppdragerrollen. Videre har jeg vært vitne til grelle eksempler på at barn har fått utlovet belønning for god oppførsel, til tross for at kravet ikke var innfridd. Riset bak speilet, som julenissen budbærer, og foreldre bruker i førjulstiden, mister all sin effekt og gir motsatt virkning.

LES OGSÅ: Ellen opplever storm etter julenisse-kronikk

Saklig tale

Er det kanskje på tide at vi oppdrar barna bedre? Dittmann-Monsen har gode poenger når det kommer til å skille mellom sak og person i barneoppdragelse. Det er synd hun velger julenissen som alibi for å ta de opp. Vi bør bli flinkere til å si at det er oppførselen vi ikke aksepterer. Bjerke mener at nissen bidrar til at man som voksen tåler kjeft av sjefen. De fleste gjør nok det, men de fleste som jobber på en arbeidsplass der sjefen kjefter, i stedet for å gi saklig kritikk basert på oppførsel, finner nytt arbeid ganske raskt.

«Skjerp deg» er ikke egnet ovenfor en fireåring Det kan ha hensikt å forklare i tillegg hva fireåringen gjorde galt. Jeg kan legge til for egen regning at det er de episodene der jeg ble irettesatt uten å få forklart hva jeg gjorde galt som har festet seg. Og først i ettertid har jeg forstått sammenhengen mellom handling og reaksjon. For det er ikke gitt i et barnesinn alltid. Men nissens bedrag avslører de fleste, så det kan vi godt kutte ut.

LES OGSÅ: Hvis dette blir det siste jeg sier til deg ...

Uenighet er utviklende

Hun har helt sikkert gode, faglige begrunnelser for hvorfor hun mener som hun gjør, Dittmann-Monsen, innen et fagfelt jeg kan veldig lite om. Jeg tillater meg likevel å mene at hennes premiss er feil, men jeg gjør det med respekt for henne som fagperson og menneske. Ved å ta meg bryet med å skrive dette svaret. Jeg tror på meningsutveksling som en positiv måte å gjøre samfunnet bedre på.

Ser man på kommentarfeltene kan det virke som om jeg får min teori om manglende effekt fra nissen bekreftet. Det er ikke mange som har lært å være snille av den tradisjonelle julefrasen de forsvarer med nær religiøs og fanatisk tilnærming.

Ikke bruk kommentarfeltet til ureflekterte (og delvis krenkende) reaksjoner. Det er aldri greit å plage en meningsmotstander privat (f.eks. via Facebook). Det er du, ikke nissen som skal oppdra barna dine. Da er det kanskje greit å stille makt bak kravet om å være snill til jul, eller bare droppe det helt. Både du og nissen blir gjennomskuet.

God jul til Dittmann-Monsen, Bjerke og alle andre. Husk å være snill året rundt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags