Vi må ikke glemme gutta!

Av

Alt for lite snakker vi om gutters psykiske helse, til tross for at de dominerer i omtrent alle dårlige statistikker. Dette vil vi i Høyre gjøre noe med, og vi har derfor klare tiltak i vårt kommunevalgprogram.

DEL

LeserbrevUtfordringene er mange, og jeg kan nevne i fleng: Flest gutter faller fra i skolen, flest gutter havner i NAV-kø i stedet for i arbeid, guttene er sterkt overrepresentert i fengsel, og den vanligste dødsårsaken blant unge menn er selvmord. Det er derfor tydelig at må vi ta gutters psykiske helse på alvor, og sikre at de også føler at de kan be om hjelp den dagen det trengs.

Det er dessverre fortsatt tabu for gutter å dra på helsestasjon. For mange sitter det langt inne å snakke om følelser og egne problemer til andre. Slik skal det ikke være, og det er vår oppgave å jobbe for at dette problemet løses.

Johanne Archer

Listekandidat for Tønsberg Høyre

Tønsberg

La oss vende blikket et lite stykket nordover. På Frogner i Oslo ligger nemlig Oslos første helsestasjon for gutter. Her forteller de at guttene i bydelen uttrykte et ønske om en mannlig helsesykepleier, og sa at de syntes det var ubehagelig å sitte i venterommet med en gjeng fnisete jenter. For disse guttene var ikke testing av ulike kjønnssykdommer det gikk i. Guttene trengte rett og slett noen å prate med om alt fra angst, depresjon og utfordringer knyttet til egen seksualitet.

Etter oppstart ser de også to ting: Flere og flere gutter oppsøker hjelp, i tillegg til at flere også etter hvert føler seg komfortabel med å benytte seg av helsestasjonen for både gutter og jenter. Vi må gi guttene trygghet i at det går fint å prate om ubehagelige ting, men da må vi også anerkjenne at de trenger noe eget. Derfor har vi i Tønsberg Høyre stadfestet i vårt program at vi ønsker å jobbe for et eget helsestasjonstilbud for gutter i Tønsberg. Samtidig vi ønsker å rekruttere flere mannlige helsesykepleiere.

Når guttene selv ikke oppsøker det tilbudet som er, må vi lage et tilbud de ønsker å oppsøke. Et slikt tilbud er helsestasjon for gutter, med helsebrødre som lytter og gir råd. Vi har ikke råd til å la gutta henge igjen. Det er på tide å gjøre mer for dem som trenger det mest.

Sammen kan vi sørge for at guttene får den hjelpen de trenger, når de trenger det!

Tønsberg Høyre vil:

•Etablere et helsestasjonstilbud spesielt for gutter, og aktivt rekruttere mannlige helsesykepleiere

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags