Gå til sidens hovedinnhold

Alle elever fortjener å bli sett

Helene Pedersen

Leder Utdanningsforbundet Tønsberg

Tønsberg

Artikkelen er over 3 år gammel

Når foreldre kan velge skole for sine barn, vil de som oftest velge en skole med små grupper. Foreldre forstår at da øker sjansen for at barna deres blir sett, og at de får den individuelle oppfølgingen de trenger. Vi mener alle barn i Norge må sikres lærertetthet stor nok til at behovet for individuell oppfølging blir reell. Det trengs derfor en minstenorm for lærertetthet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hver tredje lærer melder at de har for store klasser til å kunne følge opp hver elev og gi god nok tilpasset opplæring. Det er mange elever som ikke får den tette oppfølgingen de trenger og fortjener. Forskjellene fra skole til skole, og fra klasse til klasse er uheldig. Det må på plass en minstestandard - en minstenorm for lærertetthet.

Forskning viser at læreren er skolens viktigste ressurs, og at tett oppfølging av elevene er avgjørende for å skape en god skole og et godt læringsmiljø for barn og unge. Likevel får stadig flere elever undervisning i stadig større klasser. Elever lærer best når de blir sett. Dersom skolen skal kunne utvikle hver elev til den beste utgaven av seg selv, må det ikke være for mange elever å følge opp for hver lærer.

I en trang kommuneøkonomi klarer ikke alle kommuner å prioritere skole høyt nok til å sikre alle elever små undervisningsgrupper. Klassene blir stadig større. Dette øker risikoen for at ikke alle elever får optimal oppfølging. Derfor er det nødvendig med en nasjonal minstenorm for lærertetthet. Vi ønsker en norm for klassetetthet/lærertetthet på skolenivå for å sikre elever i store klasser ekstra ressurser.

Stortingsvalget nærmer seg, og vi oppfordrer lokale stortingskandidater i Tønsberg til å fortelle velgerne hva de vil gjøre for å sikre at undervisningsgruppene ikke skal bli for store. Vil dere støtte en minstenorm for lærertetthet på skolenivå?

Kommentarer til denne saken