Ja til kulturell bæremeis for barnehagebarn

Foto:

Av

Å oppleve profesjonell kunst og kultur i forskjellige former er noe alle barn bør ha mulighet til – også små barn.

DEL

LeserbrevNylig kunne man feire 10-års jubileum i Vestfold for den kulturelle skolesekken, en ordning som skal gi profesjonelle kunst- og kulturmøter til elever i skolen.

Ordningen startet i Sandefjord, så ble det etterhvert en ordning i hele Vestfold og til slutt en nasjonal ordning. Den kulturelle spaserstokken finnes også, som sikrer eldre profesjonelle møter med kunst og kultur.

Fantastisk konsept

Hvorfor er dette viktig? Kunst gir berikelse og kan sprenge grenser. Å sikre unge og eldre møter med kunst og kultur fra profesjonelle – er et fantastisk konsept som også gir arbeidsmuligheter for lokale og nasjonale utøvende profesjonelle kunst- og kulturarbeidere.

Biografi for Suzy Haugan 

Jeg drømmer om det samme for barnehagebarna. Jeg synes at profesjonelle kunstopplevelser for barnehagebarn også må sikres. Den kulturelle bæremeisen – møter med profesjonell kunst og kultur er noe jeg ønsker meg for barnehagebarna.

Det skjer så mye de første årene for små barn, og det er mye kreativt og flott i barnehagen, men det blir tilfeldig hva barnehagebarn opplever av profesjonell kunst og kultur. Om små barn får oppleve profesjonell kunst og kultur, blir litt opp til tilfeldighetene, bosted og foreldrenes lommebok og interesse.

Kulturelle skolesekken

Den ferske regjeringen vil at makten i den offentlige kulturpolitikken skal være spredt, og vil styrke det frie feltet innen kunst og kultur.

En måte å styrke den på kan være ved å etablere kulturell bæremeis for alle barnehagebarn, slik skolebarn har den kulturelle skolesekken og eldre har den kulturelle spaserstokken.

Større kommuner har drevet kulturell bæremeis selv, og noen fylkeskommuner. Men det er ikke en nasjonal satsing. Det burde vi ha.

På landsmøtet til helgen tar jeg til orde for dette, men jeg vil også utfordre Vestfold fylkeskommune, vuggen for kulturell skolesekk - å bli pågangsdriver for en slik ordning i samarbeid med kommunene.

Slik møter barna kunsten på de profesjonelle kunstarenaene med forestillinger/ konserter innen dans, teater, film, musikk og visuell kunst. Og slik får kunstnere et større publikum og flere muligheter. En slik ordning kan gi bedre forhold, og nye muligheter for profesjonelle kunstnere i hele Norge.

Opprett den kulturelle bæremeisen: Kulturtilbud til barnehagebarn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags