Foreldre, bry dere! Spør om det er nok voksne for barna dine.

FØLG MED! Voksentetthet er viktig, og vi vil oppfordre alle foresatte til å etterspørre hvorvidt normen vil bli fulgt fra denne høsten i sine barns barnehager, skriver Christina Grefsrud-Halvorsen, Janne Bergstå og Monica Undseth.

FØLG MED! Voksentetthet er viktig, og vi vil oppfordre alle foresatte til å etterspørre hvorvidt normen vil bli fulgt fra denne høsten i sine barns barnehager, skriver Christina Grefsrud-Halvorsen, Janne Bergstå og Monica Undseth. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bry deg om ditt barns muligheter til å bli sett og ivaretatt av et minimum av voksne - allerede fra denne høsten!

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I disse dager er det oppstart i barnehagene, og spente barn og foreldre møter opp i landets mange barnehager. Vi har en oppfordring til dere foreldre denne høsten: Spør om planene for bemanning i din barnehage. Bry deg - på vegne av ditt barns muligheter til å bli sett og ivaretatt av et minimum av voksne i sin hverdag.

I slutten av mai vedtok Stortinget en ny bemanningsnorm for barnehagene, med krav om maksimalt en ansatt pr henholdsvis tre små og seks store barn. Det er verdt å understreke at denne normen er et absolutt minimum. Utdanningsforbundet og Foreldreopprøret2018 arbeider videre for at den skal bli enda bedre.

Kanvas innfører normen allerede i år

Normen gjelder altså fra august 2018, men eierne får muligheten til å bruke det kommende året på å innrette seg etter kravet og 1. august 2019 er den endelige fristen. Det er gledelig å registrere at det, på tross av denne muligheten, er flere barnehageeiere som sier at de vil innrette seg etter normen fra august i år. Flere kommuner har varslet om slike ambisjoner og før sommeren kunne vi lese at Kanvas vil innføre normen for sine barnehager i løpet av 4. kvartal i år. Dette applauderer vi og håper flere vil følge etter.

At normen skulle komme nå er signalisert over lengre tid. Dermed har eiere hatt god tid til å planlegge for at normen skal gjelde fra i år. Spørsmålet er om de eierne som allerede har lav bemanning kommer til å ha vilje til å endre dette nå? Voksentetthet er viktig, og vi vil oppfordre alle foresatte til å etterspørre hvorvidt normen vil bli fulgt fra denne høsten i sine barns barnehager. Uavhengig av normer og minimumskrav har eiere alltid et ansvar for at bemanningen skal være tilstrekkelig utfra behovet til enkeltbarn og barnegruppa. Derfor vil foreldrenes engasjement alltid være viktig for å sikre, ikke bare et minimum, men også tilstrekkelig og forsvarlig bemanning.

Ett år i et barns liv er lang tid

Når kommunen og Kanvas sine barnehager får en bedre bemanning i høst vil det bety en klar forbedring i tilgangen på ansatte for barna i disse barnehagene. Ett år i et barns liv er lang tid, og god bemanning er en helt sentral faktor for barns trivsel og utvikling. Dette er både fagfolk, Foreldreopprøret2018 og politikerne enige om. Det er altså ingen grunn til å vente! Ikke i Vestfold, og heller ikke i landet forøvrig. 

Så kjære forelder! Spør om planene for bemanning i ditt barns barnehage. Bry deg om ditt barns muligheter til å bli sett og ivaretatt av et minimum av voksne - allerede fra denne høsten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken