Gi barna den beste starten

Politikerne bør nå vise at de mener alvor, ansette flere i barnehagene våre og få på plass en ordning for kompetanseheving til ansatte uten høyere utdanning, skriver artikkelforfatterne. De inviterer til politisk debatt om temaet torsdag 5. september.

Politikerne bør nå vise at de mener alvor, ansette flere i barnehagene våre og få på plass en ordning for kompetanseheving til ansatte uten høyere utdanning, skriver artikkelforfatterne. De inviterer til politisk debatt om temaet torsdag 5. september. Foto:

Av

Barna er det viktigste vi har. Det er barna som skal bygge fremtiden. På veien inn i samfunnet må de trygges, rustes og satses på - gjennom hele løpet. Kommunene er en nøkkel for å gi barna den beste starten. Derfor må barnehagen være valgkampsak nummer én.

DEL

LeserbrevForeldreutvalget for barnehage (FUB) i Tønsberg er positive til at regjeringen har lovfestet en bemannings- og pedagognorm for barnehagen. Men normene er dessverre for svake. De sørger ikke for full bemanning i hele åpningstiden og angir kun en minimumsstandard, en svak sådan, i våre øyne.

«Der barn ler»

Det er klart staten må bidra. Samtidig må vi nå komme i gang, for dette haster. Kommunene bør være foroverlente og gjøre mer enn et absolutt minimum for at begrepet «tidlig innsats» skal ha en mening. Det samme gjelder nye Tønsbergs slagord «Der barn ler». Vi applauderer valg av slagord, og nå må det fylles med innhold. For hvis ikke et slikt mantra handler om å gi nær 3000 barnehagebarn noe bedre enn et absolutt minimum, hva handler det om da? Politikerne bør nå vise at de mener alvor, ansette flere i barnehagene våre og få på plass en ordning for kompetanseheving til ansatte uten høyere utdanning. Vi registrerer nå derfor med glede at flere politiske partier i nye Tønsberg melder at de ønsker å styrke bemanningen. Dette gir oss håp for den kommende perioden.

Norm på gruppenivå

FUB er svært opptatt av at det må være god bemanning i hele barnehagens åpningstid. Det er umulig for èn ansatt å være til stede for ni 3-åringer samtidig. Dette er likevel en vanlig situasjon i barnehagene i dag. For både barna og foreldrene er det viktig at det er nok ansatte til stede til enhver tid, også ved levering på morgenen og henting på ettermiddagen. Dette er ofte sårbare situasjoner for barna. Det er også her personalet får en gyllen mulighet til å snakke med foreldrene og gi viktig informasjon om barnets trivsel og utvikling. I tillegg må bemanningsnormen gjelde på avdelings- og gruppenivå, ikke bare for barnehagen som helhet.

Spesialpedagoger forebygger

FUB mener også kommunene må prioritere å ansette spesialpedagoger i hver barnehage. Dette kan blant annet forebygge at barn med behov for ekstra støtte ikke oppdages. Kommunene er en nøkkel for å gi barna den beste starten. God og kompetent bemanning i barnehagen vil gi gevinst for det enkelte barns utvikling og muligheter - og for samfunnet som helhet.
Nå er det snart lokalvalg, og FUB Tønsberg ønsker å få belyst hvor de enkelte partiene står i barnehagepolitikken – helt konkret. Torsdag 5.september, fire dager før valget, har vi derfor invitert politikerne våre til debatt om barnehagene på biblioteket. Vi håper DU kommer!
Lykke til med valget!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags