La barnehagedebatten bygge på fakta

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I kampen for å avvikle alle barnehager som ikke er kommunalt eller ideelt eid, legger SVs Heming Olaussen fram mange påstander. Felles for dem er at de ikke bygger på fakta.

Enkelteksempler på at eiere har hentet ut urimelig stor privat fortjeneste på bekostning av kvaliteten i tilbudet til barna, viser at det er behov for justeringer i regelverket. Jeg imøteser gjerne en debatt om hvordan reguleringen av barnehagesektoren bør være i framtiden. Men en slik debatt må være saklig, helhetlig og basert på dokumenterbare fakta. Det kan jeg ikke se at Heming Olaussen og Tønsberg SV gjør noe forsøk på.

Her er mine kommentarer til noen av hans påstander i Tønsbergs Blad 16. mars:

1.Olaussen viser til Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen i Klassekampen 6. mars ble sitert på at «Private barnehageeiere tok ut 1,2 milliarder i overskudd i 2017.»

Her var Thorkildsen feilsitert, noe Klassekampen beklaget to dager senere. Det er vesentlig forskjell på at en barnehage HAR et overskudd og at en barnehage TAR UT et overskudd. Enhver virksomhet er over tid avhengig av overskudd, for å sikre arbeidsplasser og utvikle kvaliteten. Dette overskuddet i private barnehager var i 2017 på 947 millioner kroner - i gjennomsnitt på litt under 4 prosent, og omtrent samme nivå som snittet av driftsoverskuddet i norske kommuner. Av dette tok ordinære barnehager ut i overkant av 40 millioner kroner i utbytte, altså 0,2 prosent av de totale inntektene.

2.Olaussen skriver at «overskuddene skapes nok via ulike eierformer, ved å ta skyhøye husleier for å «leie ut» barnehagen fra et selskap til et annet innen samme konsern, selge materiell internt i konsernet, selge «kurs» internt.»

Barnehageloven er tydelig på følgende: «Barnehagen kan ikke overfor eier eller eiers nærstående eller selskap i samme konsern som eier foreta transaksjoner og belastes kostnader på vilkår eller med beløp som avviker fra eller overstiger det som ville vært fastsatt mellom uavhengige parter.» Det Olaussen beskriver her er lovbrudd. Hvis han kan dokumentere at det er slik barnehagene i Norge driftes, bør han melde fra om det til myndighetene. Hvis han ikke kan dokumentere det, bør han ha anstendighet til å avstå fra å hevde det.

3.Olaussen hevder at barnehager får overskudd gjennom «i en del tilfeller å gi de ansatte dårligere lønns- og pensjonsvilkår.»

Faktum er at mer enn 96 prosent av alle ansatte i private barnehager – og alle ansatte i PBL-barnehager – har tariffavtaler som gir de ansatte lønn og pensjonsytelser fullt på høyde med kommunene.

4.Olaussen hevder at de fleste barnehage- og velferdskonsern ligger i USA, England og Sverige.

Jeg kan ikke snakke for andre bransjer, men når det gjelder barnehager, er det store flertall av selskapene og konsernene norskeide – og ofte gründet og eid av kvinnelige barnehagelærere. Dem er det ikke plass til i SVs ideologiske verden.

Jeg er enig med SV i at barnehage ikke skal være noen arena for superprofitt. Men jeg står fast ved at det er bedre å regulere sektoren ved å stille kvalitetskrav, enn ved å måle barnehager utelukkende på hvem som eier dem.

Når SV bygger argumentasjonen på feilaktige påstander, skinner det i gjennom at dette handler om ideologi – og ikke om å skape best mulig barnehager for barn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags