Vær edru hvis du skal ta båten hjem fra sankthansfeiring i skjærgården

Båtføring og promille er en farlig kombinasjon, skriver innleggsforfatterne. Dette bildet er fra sankthansfeiringen i 2014.

Båtføring og promille er en farlig kombinasjon, skriver innleggsforfatterne. Dette bildet er fra sankthansfeiringen i 2014. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Skal du ut på øyene i helgen, for å nyte varmen fra sankthansbål, sosialt samvær og endel pils? Tenkt til å ta båten hjem? Dette er grunnene til at du bør la være.

DEL

LeserbrevI vår lanserte Havarikommisjonen for Transport en kartlegging av fritidsbåtulykker i Norge i 2018. Kartleggingen viser at hver femte forulykkede i 2018 omkom etter at båten gikk på grunn eller kolliderte. Høy fart, moderat til tydelig ruspåvirkning og tussmørke kjennetegner ulykkene. Havarikommisjonen stiller det betimelige spørsmålet: Hvorfor velger folk å føre båt når de er ruspåvirket?

Båtføring og promille er en farlig kombinasjon. Med promille blir du en dårligere båtfører og du blir mindre berett til å takle utfordringer som uforutsigbar sjø, lumske skjær og andre båtførere i krappe svinger.

Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din. Din kritiske sans svekkes. Du blir mer impulsiv og villig til å ta større sjanser. Promille reduserer også overlevelsestiden i vann. Berusede personer har større sannsynlighet for å drukne selv ved korte svømmeturer, noe som skyldes kombinasjon av dårlig dømmekraft og stort varmetap.

Til tross for advarsler mot alkohol på sjøen, velger hvert år folk å føre båt med promille. Det er et valg som påvirker deres egen og andres sikkerhet.

Derfor; kos deg sankthansfeiring på øyene i helgen. Og planlegg hvordan du skal komme deg hjem etter at de siste glørne har slukket. Hold deg edru hvis du skal ta båten hjem, sitt på med noen eller sørg for overnatting på land hvis du skal drikke. Ekte kapteiner setter sikkerheten høyest, også når de har tatt seg noen festivalpils.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags