Bibliotek, bokglede og bøker i 500 år

BØKENES GLEDE: Mange har fått med seg at vi kan feire bøker og leseglede hver eneste dag i hele år. Det er nemlig 500 år siden de to første norske bøkene ble trykt i Norge, skriver Kathrine Kleveland.

BØKENES GLEDE: Mange har fått med seg at vi kan feire bøker og leseglede hver eneste dag i hele år. Det er nemlig 500 år siden de to første norske bøkene ble trykt i Norge, skriver Kathrine Kleveland. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerLørdag formiddag før biblioteket i Holmestrand hadde åpnet, gledet jeg meg enda en gang over at bibliotekdørene åpnet seg for meg, fordi jeg benytter meg av meråpent-tjenesten og kommer inn når jeg vil.

Vel inne var jeg ikke alene. Oppe i 2. etasje så jeg en mor med to små barn glede seg over det samme tilbudet der hun satte seg ned og leste for ungene sine som hadde fått være med å velge bøker. Det var fint å se.

Da jeg hadde funnet det jeg selv skulle ha og registrert lånene, ble jeg oppmerksom på to som rigget og åpnet en utstilling. Alt sto klart inne i det som fungerer som alt fra bystyresal til møterom og nå altså utstilling av gamle bøker og bilder fra Holmestrand Museum. Jeg måtte selvsagt innom og så blant annet en veldig gammel bibel og et gedigent vakkert atlas.

Plakaten fortalte at utstillingen var satt opp i forbindelse med Den internasjonale bokdagen som nylig ble markert verden over. UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon markerer verdens bokdag 23. april hvert år.

Mange har fått med seg at vi kan feire bøker og leseglede hver eneste dag i hele år. Det er nemlig 500 år siden de to første norske bøkene ble trykt i Norge. Det var to katolske bøker som fortsatt finnes på Nasjonalbiblioteket. Jubileumsåret skal markere fri trykkekunst og fri norsk litteratur gjennom 500 år. Det skjer mye gjennom hele året.

Her i Vestfold skal blant annet Slottsfjellmuseet vise fram Norges eldste kjente bok i en middelalderutstilling som åpner 12. mai. Gammelnorsk Homiliebok, fra cirka 1200 er en samling håndskrevne norrøne prekener. Den gang ble det meste lest fra prekestolene.

Lesing er viktig for demokratiet vårt. Tenk hvordan kunnskap fra skolegang og utdannelse har utviklet samfunnet vårt. Samtidig gir lesing så mye mer. Via bøkene jeg leser og hører, får jeg ta del i så mange andres liv og opplevelser.

Nordmenn er visstnok det mest lesende folket i Europa. Nå er det også flere barn enn voksne som leser. Visste du at en18-åring som leser har tre ganger så stort ordforråd som en som ikke leser? Da er det fantastisk å tenke på at det finnes bibliotek i alle kommuner, og at leseglede og tilgang til bøker er der for alle. Gratis bibliotek er rett og slett en fantastisk oppfinnelse. Stadig flere bibliotek har også et meråpent tilbud basert på tillit, der vi kan komme inn hele døgnet.

Det skrives bøker om bibliotek også. I boka Det norske biblioteket har fotograf Jo Straube besøkt og tatt bilde av mer enn 200 norske biblioteker, mens Frode Grytten skrev tekstene. Denne boka måtte jeg bare eie.

Forfatter Susan Orlean turnerer nå USA rundt med boka «The Library Book», ei bok om folkebiblioteket i Los Angeles. Boken inneholder historie, arkitektur, menneskene, arkivene, USAs største bibliotekbrann, oppbyggingen og så mye mer.

Hun sier i et intervju med DN: «Med Donald Trump som president og samfunnet kokende av fremmedfrykt, murbygging og sinne, er biblioteket blitt et fristed som inkluderer, som ikke dømmer, og der det spiller liten rolle hvor mye penger du har. Det er vakkert. Jeg kan av egen erfaring si at noen timer på biblioteket gir deg troen tilbake på at menneskene faktisk er gode».

Jeg kan som denne amerikanske forfatteren si at biblioteket var det første stedet jeg fikk utforske på egenhånd. Jeg bodde knapt 100 meter fra bibliotekfilialen i Hillestad som lita jente. Opp den smale trappa på Fjellhall var en egen verden, som ga meg mange rom inn i nye verdener.

Ikke alle forfattere kan skrive det de vil. Vestfold fylkeskommune ble første frifylke i Norge i fjor. Da fantes det allerede 65 fribyer, inkludert regionene, over hele verden. Det omfatter omkring 200 forfattere og kunstnere. En friby forplikter seg til å ta imot en forfulgt forfatter og eventuelt familie i to år. Det hele kvalitetssikres av den internasjonale organisasjonen International Cities of Refuge Network (ICORN). Fribyforfattere kommer til Norge på FNs flyktingkvote.

Tilbake til Holmestrand og mitt bibliotek. Takk til Tom Amundsen og de trofaste folka tilknyttet Holmestrand Museum som hadde ordnet utstillingen jeg dumpet opp i. Bibliotek, arkiv og museum er kilder til kunnskap og opplevelser, historie og ny kultur. Senterpartiet vil verne om disse viktige kulturarenaene og gjøre dem tilgjengelige for flere, og sikre gratis tilgang i enda større grad enn i dag, sånn at flere museer også kan bli gratis.

Bibliotekene er viktige integreringsarenaer, møteplasser og etterspurte lavterskeltilbud. Det setter folk i stand til å delta aktivt i samfunnet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags