Ingen skal fortelle meg at bompenger og gigantiske veiprosjekt gir bedre klima

Av
DEL

LeserbrevJeg kan ikke i min villeste fantasi forstå hvordan den daglige nyttekjøringen skal ha noen særlig betydning på klimakrisen. Lokalt kanskje blir det renere luft, men globalt nei. Vi sitter på berget å tror bare vi samler inn plast og slutter å kjøre bil så vil alt ordne seg. Det går 600.000 lastebåter på verdenshavene. Tar man 20 av de største så forurenser de like mye som hele bilparken på jorda i løpet av ett år. For å produsere en elbil vil det ta bortimot 30 år før den er klimanøytral.

Tror ikke en elbil vil vare så lenge i hvert fall ikke her i landet som vi halve året kjører rundt i saltlake som har høyere salt konsentrasjon en havvann. Produksjonen av en elbil er helt sikkert ikke mer miljøvennlig en bensin og dieselbil. Ikke så lenge batteriene må fraktes sju ganger rundt jorda før de er ferdige til bruk. Eller når de må sendes til Europa for destruksjon når levetiden er ute. Vi blir oppfordret til å ha flyskam, kjøttskam, men hytteskam hører vi ikke noe om. Klart vi må ha hytte selv om det er tre timer kjøretur en vei. Hvor mye forurenser ikke det?

Øyene består av mange hytter, veldig mange. Tenk på all trafikken det medfører. Norge har forpliktet seg til å redusere CO2-utslipp, den eneste plassen vi kan redusere er bilen. Vi har ikke kullkraftverk å stenge slik som enkelte land i Europa har gjort for å klare sine co₂ forpliktelser. Nå kjøper de vår vannkraft i stedet.

Eneste vi merker er tomme vannmagasiner og dyrere strøm. Vi kan stenge oljekrana, men da er det farvel til luksus og overdådig overforbruk. Ingen skal komme å fortelle meg at bompenger og gigantiske veiprosjekt gir bedre klima. Dette er kun et politisk økonomisk spill, men det genererer jo arbeidsplasser da. Har tro på at 2 enveiskjørte veier og ny kanalbru kan gjøre jobben samt sjikaner foran alle rundkjøringer så det blir flyt i trafikken, men Kanalbrua har vi jo klart å frede så den er jo hellig. Det er miljøvennlig det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags