Vi har nok boliger, nå trenger vi arbeidsplasser i sentrum

NÆRING, IKKE BOLIG: Tønsberg har en fortettingsstrategi for bolig i sentrum, men til nå ingen strategi for kontor. Plan og bygningsetaten jobber derfor sammen med næringssjefen for å rette på dette, skriver Martin Hay

NÆRING, IKKE BOLIG: Tønsberg har en fortettingsstrategi for bolig i sentrum, men til nå ingen strategi for kontor. Plan og bygningsetaten jobber derfor sammen med næringssjefen for å rette på dette, skriver Martin Hay Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Å bli Norges svar på Florida er en svært dårlig idé.

DEL

LeserbrevPer Martin Aamodt (Ap) har tidligere uttalt seg skeptisk til omregulering av Kremmerhusblokka fra kontor til bolig, men ifølge Tønsbergs Blad er det nå fasaden som bekymrer. Men Aamodt og vi andre politikere gjør klokt å rette fokuset tilbake til byggets innhold. Det byen trenger er flere arbeidsplasser i sentrum, boligprosjekter har vi nok av. For Kremmerhusblokka har en byens beste kontorplasseringer der den ligger i sentrum rett ved bane, buss og parkeringshus.

Tønsberg har en fortettingsstrategi for bolig i sentrum, men til nå ingen strategi for kontor. Plan og bygningsetaten jobber derfor sammen med næringssjefen for å rette på dette. Målet er å tallfeste noe man ikke vet, nemlig hvor mye kontorareal det trenges for å nå målene i Tønsbergs næringsplan.

Tønsberg har jo lykkes i å gjenskape en levende by hvor det er populært å bo. Utbudet av nye leiligheter er stort, skriver Martin Hay.

Tønsberg har jo lykkes i å gjenskape en levende by hvor det er populært å bo. Utbudet av nye leiligheter er stort, skriver Martin Hay. Foto:

Salg av leiligheter mest lønnsomt

Tønsberg har jo lykkes i å gjenskape en levende by hvor det er populært å bo. Utbudet av nye leiligheter er stort. Folk har kjøpt og utviklerne tjent penger, til dels svært gode penger. Ifølge Teknisk Ukeblad er byggekostnadene ca. 25.000 kr/m2 uten tomt. Med en pris på 60-70.000 kr/m2 er salg av nye leiligheter mer lønnsomt enn kontor og næringsbygg for utleie, hvis man får solgt.

Tønsbergs Blad har regnet seg frem til at det er 800 boliger under bygging i Tønsberg, svært mye i sentrum. Og det kommer mer, mye mer:

Kaldnes med nye 500 enheter, Obos Teieparken med ca. 200, Folksom i Nedre Langgate med 140, samt utallige mindre prosjekter. På Kaldnes Nord har familien Glastad store ambisjoner, Scanrope er lagt ned, og tomta ligger der som en «uslepen diamant». Med dagens tempo kan vi bygge byboliger i overskuelig framtid.

Å bli et Norges Florida er en svært dårlig idé

Disse tallene står dessverre i skarp kontrast til befolkningsveksten. I 2017 fikk kommunen 433 nye innbyggere. Hvilket skulle tilsi et behov for ca. 200 nye boliger, langt lavere enn tilbudet. I første halvår fikk vi 179 nye innbyggere. Men det som skremmer mest er at fødselsoverskuddet i første halvår kun var på 2 personer. Tallene tyder på en raskt aldrende befolkning nå også i Tønsberg.

Fortsetter ubalansen mellom tilbud og etterspørsel er det eneste som kan hindre et boligkrakk at flere boliger blir brukt som fritidsbolig/bolig nr. to, og da gjerne av bemidlede pensjonister, la oss kalle det en Florida-utvikling. For utbyggerne er det greit, men for kommunen er det ikke greit. I Florida betaler de eldre for sin egen omsorg og Florida har skyhøy eiendomsskatt (2 prosent ++). I Norge dekker kommunen omsorgskostnadene for den som befinner seg i kommunen, helt uavhengig av hvor vedkommende betaler skatt. Og hvem vil ha 2 prosent eiendomsskatt? Å bli et Norges Florida er en svært dårlig idé.

Best på kontorlokaler i by

I Tønsberg-politikken rår vi ikke over fertilitet, innflytting og ikke har vi boplikt. Vi rår heller ikke over næringslivet, men vi rår over næringspolitikken. Helt sentralt er hvordan vi disponerer våre arealer.

Tønsberg konkurrerer ikke med Vestby og Nedre Eiker på billige godt plasserte lager- og industrilokaler. Vi blir heller ikke bedre enn Sandefjord på billige kontorlokaler ved E18. Det vi imidlertid kan bli best på er kontor i by. Mellom Oslo og Kristiansand er Tønsberg den hyggelige og mest kompakte byen. Her ligger offentlige kontorer, banker, hoteller, konferanserom i alle størrelser, restauranter, butikker, jernbane, parkeringshus innen få minutters gange. Byen ligger også ganske sentralt på stekningen Oslo-Grenland. Bor man i Asker er Tønsberg like nært som Økern.

Og det skjer spennende ting. Micasas Stasjonen-prosjekt viser at næringslivet er på vei tilbake til sentrum. Lykkes de, kommer det mer. Tønsberg kan bli det beste byknutepunkt på vestsiden av Oslofjorden. Men det forutsetter lokaler og arealer for utvikling i sentrum. Matebuss er ikke gangbart, for det er nettopp gåavstand som gjør byen konkurransedyktig.

Inntil vi kjenner behovet, bør vi ta en pause i omregulering av sentrale kontoreiendommer til bolig. Nå trenger vi byens indrefilet til arbeidsplasser, boligprosjekter har vi nok av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags