– Som å stjele en bit av himmelen

FORTVILET NABO: Kaldnes-boer Kirsten Westre mister utsikten mot byen som følge av boligutbyggingen i Havegaten.

FORTVILET NABO: Kaldnes-boer Kirsten Westre mister utsikten mot byen som følge av boligutbyggingen i Havegaten. Foto:

Av

Tønsbergs Blads førstesideoppslag 19. desember var skremmende lesning.

DEL

LeserbrevEn nabo til blokkbebyggelsen under oppføring i Havegaten på Kaldnes gir i oppslaget uttrykk for naboenes forskrekkelse over prosjektets dimensjoner og mastodontiske preg.

På 4,2 mål er det her presset inn 55 leiligheter i opptil fem etasjer høye bygninger. Fra 22 naboers klageskriv refereres det at ” …bygningene ruver så enormt at solen blir borte for flere av oss, utsikten likeså. For ikke å snakke om alle som vil få uønsket innsyn. Det blir som å stjele en bit av himmelen for oss som har hjemmene våre her.”

LES OGSÅ: Kirsten fortviler over nybygget på Kaldnes: – De har stengt alt ute, det er fryktelig

Naboene fremhever også i sin klage at bygningene ikke er tilpasset det eksisterende boligområdet og at boligene rundt vil tape i verdi. Klagen ble avvist, og utbyggingsplanene ble enstemmig vedtatt av bystyret etter behandling i daværende utvalg for bygge- og arealsaker.

LES OGSÅ: «Legoland», «kaninbur» og «identitetløst»: Dette mener leserne om byens nye arkitektur

Mistilpasning

Skremmende er det også ved selvsyn å se hvilken bygningsmasse som nå materialiserer seg på den trange tomten i det etablerte småbygde boligstrøket på Kaldnes. Når man ser dette usedvanlig grelle eksempel på mistilpasning til et steds bomiljø, blir det vanskelig å ta det Oslo-baserte utbyggerfirmaet på alvor når det på sin hjemmeside skriver at de i sine prosjekter ”… ikke minst [tar] hensyn til omgivelsene”. Man vet ikke om man skal le eller gråte. Og arkitekten kan i et intervju i TB 21.12. informere om at ”Havegaten er nedskalert for å ”snakke” med bygningene rundt. Det dreier seg om variasjon og rytme”. Forstå det den som kan.

LES OGSÅ: Nå er rivingen i gang på tomta - nok leiligheter er solgt til å starte nybyggingen

For hva gjelder ”skalering” kan en av de berørte naboene opplyse at prosjektet er ”oppskalert” fra opprinnelig 35 til nå 55 leiligheter. Er det dette utbyggeren mener når de om sine prosjekter skriver at ”sammen med arkitekt former [vi ] bygget til tomtens unike egenskaper”? (Kommunen er vel orientert om, og har godkjent, at prosjektet med tiden har est ut med godt over 50 prosent?)

Skremt blir man også når man leser at et ENSTEMMIG bystyre har godkjent prosjektet. Skam til politikerne, og kanskje særlig fra Arbeiderpartiet og SV, som lar utbyggere forringe bo- og livskvaliteten til så mange sakesløse, vanlige mennesker, samtidig som man overfører millionverdier fra de samme menneskene til de samme utbyggerne!

LES OGSÅ:


"Same shit, new wrapping"?

For min egen del er jeg både skremt og bekymret for fremtiden. Intet er lettere enn å la utbyggerkapitalismen slippe til i byutviklingen, men jeg håpet i det lengste at den nye politiske posisjonen i kommunen representerte en nødvendig og aktiv motmakt mot disse sterke kreftene. Så jeg ble sant å si betenkt når jeg i TBs artikkel leste at politikere som nå etter valget sitter i ”byggutvalget”, var med på det enstemmige vedtaket nevnt ovenfor.

Jeg spør meg derfor, blir det bare ”same shit, new wrapping”, eller om man vil ”business as usual” på dette politikkområdet i nye Tønsberg? Eller kan vi håpe at denne brutalt selvhevdende bebyggelse i Havegaten skal bli stående som et særdeles uskjønt monument over og punktum for den byutviklingspolitikk som har vært ført her i byen fram til kommunevalget i 2019?

LES OGSÅ: Personlig smak – har vi det?


I sine kommentarer i TB-artikkelen understreker utbyggers prosjektleder bl.a. at ”det har vært en lang og god dialog med kommunen, som utelukkende har vært positive til prosjektet.” Ja, så mye mer er det vel ikke nødvendig å si om den siden av saken. Øvrige argumenter fra utbygger og kommunen forbigås i stillhet. Jeg tror imidlertid at mine mulige lesere allerede har forstått essensen i dette:

1. Det hele dreier seg om høyest mulig utnyttelse av en tomt for å få maksimal fortjeneste ut av et boligprosjekt.

2. Eiendomsretten omfatter også retten til å plage andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags