Boligdrømmer settes også kraftig tilbake: Vi er mange som trenger aktivitet på Hjemseng

GODT PROSJEKT: De store tjener sikkert mye på Hjemseng-utbyggingen. Men den legger også grunnlaget for mye arbeid for lokale bedrifter i mange år, mener artikkelforfatterne.

GODT PROSJEKT: De store tjener sikkert mye på Hjemseng-utbyggingen. Men den legger også grunnlaget for mye arbeid for lokale bedrifter i mange år, mener artikkelforfatterne. Foto:

Av

Vi er ikke garantert noe arbeid på Hjemseng. Det meste vi gjør er i konkurranse eller oppdrag på markedsmessige vilkår. Men selvfølgelig håper og tror vi.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Snekkerkompaniet as tar oppdrag for alle som har gode planer. I over 30 år har vi jobbet for de små og private, for det offentlige og for de store eiendomsutviklerne. De store lokale eiendomsaktørene satser mye, tar stor risk og er langsiktige. De har gitt oss den FORUTSIGBARHETEN som behøves for vår bedrift med rundt 50 faste ansatte. En slik base av forutsigbarhet for oppdrag er avgjørende for Snekkerkompaniets liv og videre utvikling.

De store tjener sikkert mye, javel, men legger også grunnlaget for mye arbeid for lokale bedrifter i mange år.

Vi er ikke garantert noe arbeid på Hjemseng. Det meste vi gjør er i konkurranse eller oppdrag på markedsmessige vilkår. Men selvfølgelig håper og tror vi.

Urimelige påstander om utbyggingen

Det hevdes at Hjemseng ikke vil bli av stor verdi for lokale firmaer. Det blir vist til at store aktører utafra kommer innom og bare heiser på plass ferdige byggeklosser. Og at arbeiderne kanskje ikke har ordentlige forhold. Det er urimelig å påstå at en utbygging vil bli slik. Vi har bygget mye for Format Eiendom, også langs vannet i Tønsberg. Og vi kjenner oss absolutt ikke igjen i denne fremstillingen. Hjemseng vil sikkert bli bygget av lokale bedrifter, med ansatte som skal hjem om kvelden. Det er ingen grunn til å tvile på dette.

Vi veit om helt normale folk som ønsker å selge eneboligen sin på Nøtterøy for å bo i leilighet på Hjemseng. Det er ikke tull at en barnefamilie kommer til å kjøpe huset deres i Vestskogen. Denne boligkabalen klarer seg uten Hjemseng, blir det hevdet. Det blir vist til at så mye annet står byggeklart i kulissene. Ja noe er det alltid. Men MYE finner vi ikke. I hvert fall ikke i Færder. Og ikke attraktive leiligheter, som det er stort behov for i tida fremover.

Forutsigbarhet er helt NØDVENDIG. Store ressurser brukes på å bygge landet slik vi vil. Da må det være pålitelige prosesser og forutsigbar rekkefølge. Forutsigbarhet er bra. Forutsigbart kan vi alle leve godt med. Og slik må det være!

La saken lande positivt

Vi ber alle involverte om å respekterer alt som er gjort i Hjemsengsaken. Alt som er gjort for å utfordre, etterkomme, oppfylle og tilfredsstille krav og forutsetninger gjennom flere år. La saken lande positivt slik det har vært FORUTSIGBART. Deretter kommer mange fra distriktets byggebransje som virkelig vil trenge dette prosjektet. De har alle fulgt med og forutsett at Hjemseng skulle komme, steg for steg på den rette måten.

Vi vil ikke bygge ned fellesskapets erklærte verdier. Men det blir skikkelig vrient i vårt område om alt legitimt forarbeid kanselleres ved hvert valg og linjeskifte.

Ingen er i dag uenig i naturvern. Og endelig skal dette tas enda mer ordentlig tak i. Men denne nye malen må legges på det nye, det som er på tidligere stadier i planprosessen. Hjemseng kan ikke plutselig på overtid gjøres til prøvestein eller sannhetsvitne for alt det rette som nå skal komme.

Men omkamper må også gå an? Ja, det kan være nødvendig, men ikke her og ikke nå.Vi er for mange som trenger alt dette arbeidet i tida som nå følger.

Vi står midt i et alvorlig tilbakeslag for Verdensøkonomien og for oss i Vestfold. Entusiasme og planer settes på vent. Det lugger og bremses og utsettes i alle sammenhenger. Hele kjeden av boligdrømmer settes også kraftig tilbake. Ordrebøkene i byggebransjen er ikke veldig lange. Litt lenger fram vil det trolig stoppe opp for mange av oss.

Prosjekter som Hjemseng er ekstra viktig nå

Myndighetene ber kommunene få frem oppdrag og oppgaver som raskt kan igangsettes. I en slik kontekst blir prosjekter som Hjemseng ekstra viktig. Prosjekter som det står nødvendig økonomi og besluttsomhet bak, og som det trolig er kunder til uansett. På Hjemseng vil det være flere titalls arbeidsplasser gjennom 10-15 år. Dette blir viktig arbeid for mange fremover nå.

Arbeid trumfer natur? Nei avgjort ikke. Det finnes selvfølgelig noe i detaljene som helst burde vært gjort både annerledes og bedre, i hvert fall sett med dagens ferske briller. Til det må vi si at det forventes at også dette blir forvalta godt i prosessen videre når Hjemseng slippes frem.

At det mudres akkurat passe for både fugl og fisk, og for folk. At det gjerne gjøres enda bedre tiltak for sivbeltet på stedet, eller på et utvalgt annet sted. Kanskje også gå igjennom og rydde ut søppel og kjemi som hoper seg opp på slike steder, til fare for alt liv som bor der. Utilgjengelig natur ved sjøen er i dag dessverre ikke urørte perler men noe av det mest forsøplete som finnes.

Når prosjektet slippes frem er det allikevel ikke ferdig prosjektert. Det kan komme mye godt i den prosessen også.
Så la tvilen komme omtalte til gode. Slipp Hjemseng frem.
Det står ikke all verdens arbeid i kø fremover.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.