På denne måten kan ungdom komme inn på boligmarkedet

NYE BOLIGER: Ofte blir de for dyre for ungdom. Illustrasjonen viser det nye prosjektet «Skogro» på Nøtterøys vestside. Her skal det bygges 59 nye boliger.

NYE BOLIGER: Ofte blir de for dyre for ungdom. Illustrasjonen viser det nye prosjektet «Skogro» på Nøtterøys vestside. Her skal det bygges 59 nye boliger. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Høye boligpriser skaper problemer for unge og andre som vil inn på boligmarkedet for første gang. Ikke minst gjelder det på Nøtterøy og Tjøme og i andre sjønære områder her i distriktet. Mange kunne tenke seg å bo her, men har «egentlig» ikke råd.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nøtterøy er en av kommunene der den uheldige situasjonen er blitt forsterket ved at eiendomsutviklere og entreprenører kjøper opp større områder «på rot» – og selv utarbeider reguleringsplaner. De prioriterer da selvfølgelig de prosjektene som gir dem størst fortjeneste.

Vi skal prøve Sandnes-modellen

I desember 2016 foreslo Felleslista Rødt/SV derfor i kommunestyret at Nøtterøy skulle se hva som var å lære av den såkalte Sandnes-modellen, der kommunen fører en mer aktiv tomtepolitikk.

LES OGSÅ: Slik unngår du boligfella

Sandnes kjøper opp områder som er satt av til boligbygging, og står selv for mye av reguleringsplanleggingen. Først når kommunen vet hva de vil med et område, blir det innbudt til prosjektkonkurranse – der den vinner som best lever opp til kommunens intensjon med utbyggingen. På denne måten har prisene vist seg å bli i gjennomsnitt 15 prosent lavere.

Administrasjonen utredet Felleslistas forslag, og 14. juni gjorde Nøtterøy formannskap vedtak om at et boligfelt (seks boenheter) i Roppestadkollen skal forbeholdes førstegangsetablerende. Utbygger skal som i Sandnes, velges etter prosjektkonkurranse.

Bare for førstegangsetablerere

De som skal få leilighet i dette feltet må ikke eie bolig fra før, de må sikres startlån – og de må binde seg til å bo i boligen i minst tre år.

LES OGSÅ:  Mari vil aldri flytte fra Teie – her er de hotteste boligområdene

Blir «forsøket» vellykket skal det gjøres på samme måte med et felt til (10 boenheter) i samme utbyggingsområde.

Selv om det er snakk om utprøving i liten målestokk, er Felleslista tilfreds med at forslaget vårt er blitt fulgt opp. Samtidig merker vi oss at Fremskrittspartiet stemte mot forslaget. For Fremskrittspartiet er tydeligvis hensynet til eiendomsutviklerne viktigere enn å gi flere mulighet til å bo i egen bolig.

Jørn Magdahl

 førstekandidat for Felleslista Rødt/SV ved valget til Færder kommunestyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags