Frp fører folk bak lyset om bompenger

Jorunn Midthun

Jorunn Midthun Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Morten Stordalen prøver i TB 24. januar å innbille oss at Frp er imot bompenger, og at partiet ved å få gjennomslag for en pott til reduksjon av bompengesatsene «alltid står på bilistenes side».

Et viktig spørsmål er om vi som er bilister er en «gruppe» som har felles interesser. Det er stor forskjell på å være bilist i Gulen i Sogn og Fjordane, der jeg er vokst opp, og jeg som bilist bosatt på Nøtterøy med rikelig tilgang til offentlige transportmidler og korte gangavstander. Dessuten burde Stordalen erkjenne som mange etter hvert gjør, at bruk av fossilt drivstoff er en viktig årsak til klodens livsfarlige klimaproblemer. Mer veier, billigere biler og lavere driftskostnader (bompenger, drivstoffavgifter) er bra for oss som bilister, men katastrofalt for oss alle, bilist eller ikke, i et langt tidsperspektiv. Som lokalpolitiker synes jeg dette er et vanskelig dilemma. Det burde det også være for Frp og Morten Stordalen.

Investeringene i veisektorene har økt de seinere årene, og Regjeringen med Frp i statsrådstolen har ikke bidratt til å fjerne bompengene slik partiet gikk til valg på i 2013. (Bård Hoksrud). Regjeringen, med Frp-samferdselsminister, legger opp til at stadig flere store statlige veiprosjekter i betydelig grad skal betales med bompenger.

Dessuten viser praksis at Regjeringen ikke stopper veiprosjekter som kommunene tar initiativet til, selv om de har mulighet for det. AP legger ikke skjul på at partiet støtter fornuftige veiprosjekter med bompenger, som vår egen fastlandsforbindelse. Ingen bilister, heller ikke jeg, liker å betale bompenger, men innser at det må vi finne oss i dersom vi skal få en god fastlandsforbindelse. Frp derimot, rir to hester. Partiet holder seg for nesen, men sørger i praksis for at bilistene over hele landet må betale betydelige beløp i bompenger.

Som Stordalen viser til, har Regjeringen med Frp i statsrådstolen sørget for at vi har fått en ordning som skal redusere bompengebetalingene. Det er vel og bra, men det ser jo merkelig ut at Frp først bidrar til at bompengenivået holder seg på et svært høyt nivå, og er økende, og samtidig lager en tilskuddsordning som skal redusere nivået. For det første lukter dette mer byråkrati og dermed økte kostnader til å drifte det offentlige for å administrere flere kompliserte ordninger.

Igjen dobbeltkommuniserer Frp, som har lovet velgerne reduksjon i offentlige utgifter og byråkrati.  Dessuten rir også her Frp og Stordalen to hester. Frp sørger for at avgiftene i form av bompenger ligger på et rekordhøyt nivå, og samtidig prøver partiet å ta æren for en ordning som reduserer denne høye bompengebelastningen. Dette er politisk dobbeltmoral av verste sort.

Ellers i livet er det jo slik at det er hva vi gjør og ikke hva vi sier, som vi bør bli bedømt på. Slik bør det også være i politikken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags