Byggeskandaler i gamle Tjøme kommune: Nye Færder kommune er på veldig usikker grunn

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg har jobbet i byggebransjen i mange år og har hatt sentral godkjenning som rådgivende ingeniør før jeg pensjonerte meg. Det som forundrer meg i forbindelse med alle byggeskandalene i Tjøme, er to ting. For det første at denne mafialignende praksisen har fått holde på så lenge. At de samme arkitektene og deres team går igjen i sak etter sak og at de får fortsette uten konsekvenser for noen. Nå er det en sak hvor det ser ut til at arkitekt Breili kan bli bøtelagt, men ingen andre konsekvenser blir nevnt. For å være godkjent som ansvarlig søker i byggesaker kreves dokumentert kompetanse og det var, i hvert fall tidligere, lett å minste retten til sentral og kommunal godkjenning. En bot er ingen straff i denne sammenheng. Her bør kommunen inndra all godkjenning. Da slipper de som opptrer etter lov og forskrifter, slippe til i stedet.

Det andre som forundrer meg er at det tydeligvis, i gamle Tjømesaker, har vært en tradisjon med muntlige tilsagn uten oppfølging. Rene kardemommetilstander. Bygningsjefen klapper deg på skulderen og sier "OK, bare bygg på hytta du". Er det ikke da kommunen som har forsømt seg?

Huseierne har jo da fått tillatelse selv om denne er gitt på en ulovlig måte. Til og med i tilfeller hvor kommunen har hatt en byggesøknad liggende i årtier uten å reagere med annet enn å gi et muntlig tilsagn, blir hytteeierne nå konfrontert med slike gamle saker. De som har søkt forutsatte jo at kommunen forholdt seg til loven. Før 1997 hadde vi ikke systemet med ansvarlig søker, alle kunne søke om byggetillatelse, kompetansen lå hos kommunen. Denne kompetansen hadde tydeligvis ikke i Tjøme kommune. Her tror jeg nye Færder kommune, som har arvet alt dette grumset, er på veldig usikker grunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags