BI-professor: Muligheten for tvilsom hyttebygging reduseres hvis advokater ikke lar seg kjøpe til å plage kommunen

SLUTT? Hvis arkitekter ikke lenger lar seg kjøpe til å produsere en serie endringsmeldinger og politikerne tar styringen, kan det kanskje blir slutt på tvilsom hyttebygging, skriver professor Petter Gottschalk

SLUTT? Hvis arkitekter ikke lenger lar seg kjøpe til å produsere en serie endringsmeldinger og politikerne tar styringen, kan det kanskje blir slutt på tvilsom hyttebygging, skriver professor Petter Gottschalk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tønsbergs Blad har sammen med varslere og Dagens Næringsliv avslørt tvilsom hyttebygging i strandsonen på Tjøme. Færder kommune gjennomfører nå tilsyn for mulige pålegg om riving av hytter, tennisbaner og brygger, mens Sør-Øst politidistrikt får bistand fra Økokrim til å kartlegge mulige straffbare forhold blant tiltakshavere, arkitekter, politikere og byggesaksbehandlere.

DEL

Meninger 

Hyttepalasser i strandsonen på Tjøme kan forklares med bekvemmelighetsteori. Når motivet er sterkt nok, når muligheten er god nok, og når villigheten er stor nok vil velstående mennesker benytte sin rikdom til å få det som de vil. Selv om de kanskje bryter loven.

Bekvemmelighetsteori (convenience theory) er basert på kriminologi, sosiologi og psykologi og bidrar med forklaring på hvitsnippkriminalitet (white-collar crime). 

LES OGSÅ (+): Byggesaksleder fikk godkjent 80 kvadratmeter stort anneks av sin underordnede

Vil få til noe som er vanskelig

Bekvemmelighetstriangelet (convenience triangle) viser et trekantforhold og samspill mellom motiv, mulighet og villighet, som kan føre til lovbrudd. Motivet kan være et sterkt ønske om noe som er vanskelig å få til. Når noe er vanskelig, forsøker man alternative veier til målet. Muligheten er ressurser som kan benyttes til arkitektbistand, advokatbistand og bistand fra byggesaksbehandlere. Villigheten kan være utløst av nøytraliseringsteknikker, som for eksempel: «alle andre gjør det», «dette burde være lovlig», «ingen skade har skjedd», og «det er ikke noe offer».

LES OGSÅ (+): Mangemillionær fikk bygge tennisbane i strandsonen, nå kan den bli revet

Kanskje kan det ta slutt

Muligheten for tiltakshavere kan reduseres ved at advokater ikke lenger lar seg kjøpe til å plage kommunen i saksbehandlingen og politiet i etterforskingen, arkitekter ikke lenger lar seg kjøpe til å produsere en serie endringsmeldinger, politikere er villige til å ta styringen, byggesaksbehandlere ikke sitter på begge sider av bordet, og tiltakshavere aksepterer at det er likhet for loven. Kanskje blir det da slutt på bygging av hyttepalasser i strandsonen på Tjøme, og turstier langs kysten kan bli til glede for oss alle.

LES OGSÅ (+): Mangemillionærens ulovlige hytteutbygging avslørt av flyfoto: – Det er svært alvorlig

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags