Covid-19-beslutninger på villspor?

KRITIKK: Ved å sette Færder, Greveskogen, Re videregående skoler tilbake i gult nivå, utsetter Tønsberg kommune tusenvis av elever, lærere, ansatte og pårørende for unødvendig smitterisiko og bekymring, mener Ingeborg Bøe og Jan Focas.

KRITIKK: Ved å sette Færder, Greveskogen, Re videregående skoler tilbake i gult nivå, utsetter Tønsberg kommune tusenvis av elever, lærere, ansatte og pårørende for unødvendig smitterisiko og bekymring, mener Ingeborg Bøe og Jan Focas. Foto:

Av

Uten hensyn til lærerne, ansatte, elever og pårørende, har kommuneoverlegen i Tønsberg sammen med kommunens beredskapsgruppe på manglende grunnlag valgt å sette de videregående skolene tilbake til «gult» beredskapsnivå i «trafikklysmodellen», etter bare en uke på «rødt» nivå. Dette til tross for at ingen av skolene klarer å opprettholde smittevern på det gule nivået. Dersom man ikke klarer å opprettholde smittevern på gult nivå, skal skolene følge «rødt» nivå.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er sneversynt ensidig å basere beslutningen om gult eller rødt nivå på smittenivået blant ungdom i Tønsberg alene. Dermed forutsetter kommuneoverlegen og beredskapsgruppen at ungdom lever isolert(!). I landet sett under ett er det i aldersgruppen 13 - 19 smitten øker mest. Dette påpekte sågar statsministeren samme fredagen som Tønsberg kommune tok beslutningen.

Ved Færder vgs har vi elever, lærere og ansatte fra alle kommunene i Vestfold, samt noen fra Telemark. Dermed blir det meningsløst utelukkende å ta hensyn til smittenivået i Tønsberg. Det er heller ikke avklart om antallet busser øker, slik at vi unngår trengsel og økt smittefare. Dette burde være avklart innen man valgte å gå tilbake til gult nivå. Et annet moment er at vinglingen mellom gule og røde nivå utsetter skolene for en slitsom uforutsigbarhet. Dermed utsettes skolelederne, lærerne, andre ansatte, elevene og foreldrene for en lite hensiktsmessig og særdeles belastende jo-jo tilværelse som neppe gagner noen.

Ved å sette Færder, Greveskogen, Re videregående skoler tilbake i gult nivå, utsetter Tønsberg kommune tusenvis av elever, lærere, ansatte og pårørende for unødvendig smitterisiko og bekymring.

LES OGSÅ: Ylva (18) frykter det verste når skolene åpner opp igjen: – Det er kjempeskummelt

Ikke forskningsbasert

Dessverre har regjeringen og stortinget, sammen med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, vedtatt ensidige føringer om at skolene skal holdes åpne, nærmest for enhver pris. De som tar beslutningene forutsetter at det er best for absolutt alle elevene å være fysisk på skolen og overser lærerne. Dette synet baserer de på Barneombudets til dels udokumenterte påstander og isolerte, løse studier, langt fra forskning.

Faktum er at mange elever og foreldre uttrykker frykt, bekymring og engstelse. Spesielt for å smitte pårørende. Noen steder skolestreiker elevene. Mange elever og lærere ønsker også å være på skolen. Andre er avventende. Men alle ønsker å være sammen på skolene, når det er trygt. Det er det ikke. Tønsberg kommune og de øverste myndighetene tar på skylappene når de, på sviktende grunnlag, fatter beslutninger som kan få avgjørende betydning for manges liv og helse. De er med andre ord villig til å ofre lærerne, andre ansatte, pårørende og også noen av elevene de hevder å prioritere.

LES OGSÅ: Anne ber oss følge smittevernregler etter stigende smittetrend: – Det kan være veldig forvirrende

Umulig å overholde

Utdanningsavdelingen og de videregående skolene i Vestfold og Telemark gjør sitt beste for å overholde smittevernreglene, men det er umulig så lenge de politiske nivåene og kommunenes beredskapsgrupper svikter. En viktig forutsetning for å fatte beslutninger som påvirker alle ved de videregående skolene, er å kjenne kompleksiteten i videregående opplæring. Påstanden vår er at de som tar beslutningene kan umulig ha særlig inngående kjennskap til de videregående skolene. Derfor må kommuneoverlegene, beredskapsgruppene i Tønsberg og andre kommuner begynne å samarbeide og lytte til de videregående skolene, lærerne, elevene og utdanningsavdelingen i fylkeskommunen.

LES OGSÅ: Lærer Jan mener det er umulig å ha godt smittevern på skolen: – En hel del foreldre og elever er engstelige

Som oftest er ikke skolene våre små eller mellomstore grunnskoler med en relativt homogen elev-masse fra nærmiljøet, men store utdanningsinstitusjoner, oftest med et stort mangfold av rundt tusen lærere, elever, ansatte og besøkende fra hele Vestfold og deler av Telemark, hver eneste dag. I tillegg blandes klassene i ulike fag. Alle de videregående skolene i Tønsberg kommune er slike institusjoner.

Dette handler ikke om frykt eller overdrevet engstelse, men om lærernes sikkerhet og om vi kan stole på myndighetene. For hvert meningsløse og uforståelige vedtak, synker tilliten til kommuneoverlegen, beredskapsgruppen i kommunen og landets øverste myndigheter. Det har ingen av oss råd til. Derfor er det på høy tid de som bestemmer lytter til oss i videregående opplæring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken