Er du mamma eller pappa, spesielt hvis du har en sønn, vil du garantert før eller siden bale med temaet antall timer poden tilbringer foran en dataskjerm. Eller hvilke spill som spilles. Selv er jeg ikke spesielt opptatt av våpen og skyting, men i perioder har det vært full krig på gutterommene.

– Kom dere ut! Det er sol og dere trenger frisk luft.

– Kom dere i seng, det er skole i morgen og dere trenger å sove!

Høres det kjent ut?

Jeg ble sittende en kveld, foran dataskjermen, og søkte på kryss og tvers i Ungdata. Du vet, den undersøkelsen som er betalt av staten og som de fleste kommuner gjennomfører for å finne ut hvordan våre ungdommer har det, egentlig. Både med seg selv og blant venner. Skolearbeid, rus, stress og mange andre ting. Og om databruk.

Her finner man blant annet ut at på landsbasis bruker rundt seksti prosent av guttene på videregående skole mer enn fire timer foran en skjerm en vanlig dag. Altså hver dag.

Andre funn: På ungdomstrinnet har halvparten (!) av guttene og fire av ti jenter venner som de kun har kontakt med via nettet.

Så, foran PC-skjemen, mens klokka gikk uten at jeg fikk det med meg, begynte jeg å tenke på en hendelse for noen år siden. Jeg var lei av å mase på gutta mine om å komme seg ut og vekk fra de idiotiske dataspillene. Jeg må innrømme at jeg ble svært overrasket der jeg sto bredbeint og bestemt inne hos ungdommen min.

For hva var temaet han diskuterte med kompisene han snakket med via Skype eller hva nå de bruker for å kunne snakke sammen mens de også spiller? Jo, det var amerikansk politikk og hvordan ulike forslag som senatet skulle behandle kunne true personvernet på nett. Samtalen foregikk engasjert og på plettfri engelsk. Og proppfull av kunnskap jeg ikke hadde.

Der og da gikk det opp for meg at verden hadde tatt plass på gutterommet uten at jeg hadde fått det helt med meg. Jeg tuslet ut igjen mens jeg forsøkte å svelge den berømte kamelen.

Dette kan faktisk være bedre enn både sol og frisk luft. Senere har vi hatt besøk fra Tyskland og vi har vært på besøk i London. Kompiser truffet på nett. Viktige mennesker i guttas liv.

Etter denne åpenbaringen fulgte jeg litt nøyere med på samtalene og vi har snakket om dem hjemme. Det viser seg at det er ikke bare småprat, politikk, jenter, filmer og serier det snakkes om. I denne miksen dukker det av og til opp temaer som handler om følelser, hvordan man har det. Det liksom dukker opp i forbifarten, gutta responderer, og får sagt ting man ellers kanskje hadde brent inne med. Og får viktige korreksjoner.

 

Jeg tror det er slik, at dataspill, eller rettere, den samtalen guttene har når de sitter ved en dataskjerm med øreklokker og mikrofon, om de så spiller online spill, surfer på Youtube, eller sitter og redigerer bilder eller tegner, har en verdi. Samtalen de har seg i mellom kan plutselig vise seg å være viktig.

Kanskje til og med livsviktig.

Forstå meg rett, det er nok av undersøkelser og forskning som peker på helt reelle negative effekter av for mye tid foran en skjerm. Likevel, kanskje er det noe viktig vi som foreldre eller forskere har gått glipp av. Eller ikke sett helt rekkevidden av?

Jeg sendte derfor følgende spørsmål til dem som har med Ungdata å gjøre:

«Jeg ønsker å få vurdert påstanden om at samtalene som foregår mens gutter spiller onlinespill, er en viktig sosial arena der man kan ta opp viktige temaer med kompiser.».

Svaret jeg fikk gjorde meg ikke klokere, men gledet meg likevel.

– Vi kan ikke ut fra de spørsmålene vi har stilt og de svarene vi har fått, si noe om dette. Likevel, dette er interessant og vi vil diskutere dette når neste undersøkelse planlegges.

Inntil da, eller til jeg finner forskning som har sett på dette, velger jeg å tro at samtalene som foregår med den store verden (eller med kompiser i klassen) kan utgjøre en forskjell.

En svært viktig forskjell.