Jeg har sagt fra meg muligheten til å stå på en nominasjonsliste til høstens kommunevalg. Jeg er imidlertid ingen taus østers. Jeg vil konsentrere meg om å være til nytte for byen min ved å være aktiv i historiske foreninger og humanitære organisasjoner. Jeg har jobbet med og for mennesker i et helt liv, så jeg har en viss erfaring som jeg gjerne deler. Nå når de politiske båndene er kuttet, så kan jeg si og mene det jeg mener og ikke hva andre mener jeg skal mene og si.


Vestfold er landets minste fylke, men kanskje det fylket der enkelte byer konkurrerer så intenst og der «hatet» til Tønsberg er så stort at det går ut over hele fylket. Vestfold kunne vært én kommune, og da med en tredel av innbyggertallet i Oslo. Vi har alt her på solkysten eller gullkysten som vi kaller Vestfold. Til og med en voldsom uenighet har vi, og så lenge vi har det, bør de som har felles interesser gjør det beste ut av den situasjonen.


Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg kan og må slås sammen. Det er naturlig at det skjer. Jeg ønsker meg i tillegg Horten og Re. Da har jeg avskrevet Stokke og Andebu, selv om jeg gjerne skulle hatt begge med. For meg er det naturlig at Sandefjord, Larvik og Lardal blir en kommune. Holmestrand, Hof, Sande og Svelvik blir den nordlige kommunen. Dermed er fylket delt i tre og da blir spørsmålet hvorfor tre og ikke kun en. Før vi vet ordet av det er vi en del av en region bestående av Telemark, Vestfold og Buskerud. Det blir nesten 700.000 innbyggere. Som Oslo kommune, men med et areal som er litt mindre en Sveits som har åtte millioner innbyggere. Med andre ord god plass, masse av natur både til fjells og til sjøs.


Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg er nok det første som skjer. Horten og Re er neste runde om vi ikke snur oss litt rundt og viser handlekraft. Da bør denne kommunen hete Jarlsberg kommune. Vi slipper krangel. Hovedstaden bør være klar. Tønsberg. Tønsberg burde også være fylkes kandidat i konkurransen med Skien og Drammen, men det er nok ikke Sandefjord enige i.


Jarlsberg Kommune vil få 120.000 innbyggere og være: Et matkammer med kortreist mat, et kunnskapsbasert utdanningssenter, et handelssenter, et godt medisinsk tilbud, et administrativt senter, et fantastisk turisttilbud, et kulturhistorisk eventyr, et kulturtilbud og ha en infrastruktur man misunner oss. Med andre ord et komplett tilbud for de fleste. Med 120.000 innbyggere vil kommunen disponere areal for utvikling og ha en «omsetning» som vil kunne løse de fleste pålagte oppgaver. Når man går til slike sammenslåinger så er det for at man skal gi innbyggerne et best mulig tilbud. Da må noen ordførere, rådmenn, kommunalsjefer og andre finne på noe annet å gjøre. Vi må oppnå en gevinst som skal fordeles til innbyggerne. Gevinsten kommer i rasjonalisering, effektivisering og kreativ nytenking. Setningen som: «Slik gjorde vi det før» kan være greit å høre på, men må ikke stå som et hinder.


Jeg tror på Jarlsberg kommune, en kommune spekket av kulturhistorie med stø kurs inn i fremtiden.