Den hjemmelagede guden

Av

Det at noe er hjemmelaget pleier å være en kvalitetsbetegnelse. Hjemmelaget mat er for eksempel et godt eksempel på det.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mange, kanskje særlig pensjonister går rundt med det jeg vil kalle en hjemmelaget gud. Vi har tegnet oss et gudsbilder som er formet av tidligere erfaringer til mor og far og andre som stod oss nær som barn. Langt på vei er vårt gudsbilde laget i de omgivelser vi er oppvokst i.

Dette burde forundre oss. Vi ber ”Fader vår” og de det har de siste årene også vært mye snakk om Gud som mor. Vi er ikke alltid klar over at vårt bilde av Gud i så stor grad er preget av hjemmet vi er vokst opp i, ja vi forveksler vår hjemmelagede gud med Vår Herre.

Ikke enkelt å skikke den hjemmelagede gud fra Jesus

De fleste av oss er vokst opp med ” ros for godt” og ”ris for dårlig.” Dette syn preger også langt på vei vår gudstro. For mange er den hjemmelagete gud hard og streng. Hvis vi mottar kjærlighet og omsorg blir vi enten mistenksomme og lurer straks på hva vi må yte i gjengjeld. Og hvis vi opplever noe godt, føler vi straks at vi må ”betale regningen.” Guds omsorg og kjærlighet gjelder andre, ikke meg. For til meg stilles det strenge krav. Og min hjemmelagede gud er den dømmende og straffende!

Det er ingen lett oppgave å få skilt vår hjemmelagede gud fra Jesu Kristi far. Enkelte som sitter fast med sin hjemmelagede gud, formet i et strengt oppvekstmiljø, sliter og har psykiske problemer.

Gud er kjærlighet

Kanskje vi eldre er i ferd med å stole mer på Vår Herre enn den hjemmelagede guden. For verden har blitt en annen de siste ukene. Og det er heldigvis svært få som opplever pandemien som Guds straff. Men Gud er kjærlighet, nærværende og lider med alle som sliter og er redde. Dette har heldigvis kommet godt frem gjennom prekener på nettet denne påsken!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.