Det råflotte Torvet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederMot slutten av 2012 var Tønsberg torv den store lokale skandalen. I nyrestaurert utgave, var det budsjettert til å koste 16 millioner kroner. Da sluttregningen kom på bordet tre år etter at arbeidet kom i gang, var prisen kommet opp i 45 millioner kroner – en budsjettsprekk på nesten 200 prosent. Det var ikke hva man drømte om i en by der bunnen i kommunens kasse begynte å bli sjenerende synlig.

Den ene etter den andre, og særlig ordfører Petter Berg (H), måtte ta kritikk og legge seg flatere enn de 1,6 tonn nye granitthellene som utgjorde det nye Torvet. Alle var enige om at kostnadene hadde løpt aldeles løpsk og at ingen hadde hatt tilstrekkelig kontroll på prosessen. Også på denne kommentarplass her i bladet, var kritikken krass. Lokalt var budsjettsprekken formidabel. I tillegg måtte kommunen innrømme at den ikke hadde tatt tilstrekkelig hensyn til handikappede. Mange var heller ikke nådige da den nye granitten måtte strøs med sand fordi det kostbare underjordiske varmeanlegget med 20.000 meter varmesløyfer ikke virket som det skulle da frosten kom.

Etter åpningen 24. november 2012, har byens innbyggere og et betydelig antall tilreisende, hatt betydelig glede av det nye Torvet. Utescenen har fungerte fint når julestemningen skulle spres i byen, og en rekke arrangementer er gjennomført med stor suksess. Sist ut var Tønsberg Sentrums vellykkede arrangement forrige helg. Kommende lørdag er det klart for europeisk marked med spennende mat og håndverksprodukter. Vi skal ikke påberope oss clairvoyante evner, men gjetter på at besøket denne siste virkelig store feriehelgen (med båtrace) blir betydelig.

På den bakgrunn kan kanskje Petter Berg ha sine ord i behold når han sier at Torvet er en god investering, tross alt. Det som imidlertid er helt klart, er at det ikke ville blitt noe av hvis politikerne hadde kjent til den virkelige prisen på forhånd. Hadde deres kolleger på Hamar visst hva et stupetårn virkelig kostet, ville det nok ikke det blitt noe av heller. Og i valget mellom et flott torg og et stupetårn, foretrekker vi det første. Det ble da også mye rimeligere – i alle fall målt i budsjettsprekk. Stupetårnet ble nesten 2000 prosent dyrere enn planlagt, og på den bakgrunn er jo Tønsbergs overskridelse på knappe 200 heller beskjeden.

Til tross for et flott nytt torg, vil vi likevel fraråde en like slumsete kostnadskontroll når andre gode prosjekter skal realiseres i Tønsberg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags