Det finnes allerede mange lover og regler for hvordan mennesker skal behandle produksjonsdyr, vilt og dyr i havet og i naturen, osv., men en dyrevelferdsplan skal sette fokuset mot kjæledyr hjemme.

Mange bekymringsmeldinger

Dyrevernsorganisasjoner får ofte bekymringsmeldinger angående hunder, katter, kaniner, gnagere, og andre mindre husdyr. Mange av disse organisasjonene og sentre er drevet av frivillige, og de har ikke alltid har nok ressurser når belastningen er særskilt stor.

LES OGSÅ (+):  – Det hadde vært bedre å avlive dem enn å dumpe dem

Nå som det er sommer, kan flere problemer også oppstå eller bli tydeligere enn ellers i året:

Kjæledyr blir dumpet

Kattunger blir født av hjemløse, usteriliserte kattemødre og får ikke den medisinske behandling og menneskekontakt de trenger, katter og kaniner blir dumpet langs veien eller i skogen i hjelpeløs tilstand, ofte for senere å dø av sult, tørst, eller sykdom, uønskede og forvillede katter kan drepe fugler og andre villdyr, og kan derfor true den norske naturens mangfold

I tillegg er det mange som reiser på sommerferie uten å ha en dyrepasser på plass, fordi de tror at dyra klarer seg alene. Alle husdyr, fra katter og hunder, til marsvin og kaniner, trenger regelmessig kontakt med mennesker i tillegg til stell, vaksiner og veterinærbesøk, og tilgang til friskt vann og riktig fôr.

LES OGSÅ: Fant død katt i plastpose: – Det er helt grusomt

Et helsemessig problem

Kattesamlere og kattekolonier er et stort problem helsemessig både for andre dyr og mennesker. Store mengder avføring og urin skaper et uhygienisk miljø, ødelegger private eiendeler og eiendom, samt at sykdommer som kattepest, FIP, Fiv og FeLV blomstrer opp blant hjemløse, uvaksinerte katter.

I noen tilfeller vil dyreeieren avlive friske dyr uten medisinsk tilsyn. Dette kan føre til lidelse og stress for dyret, og regnes som dyrplageri (Lov om dyrevelferd, kap. 1, §12)

LES OGSÅ:  Fant skadet og svak kattunge dumpet i skogen: – Den skalv og skalv

Bedre dyrevelferd

Saker som disse kan kreve ressurser fra Mattilsynet eller politiet. Dette går ut over skattebetalerne, da de pengene kunne ha blitt brukt på andre områder.

En kommunal dyrevelferdsplan bør hjelpe til å spre bevissthet og kunnskap om følgende:

Dyreeiere bør sterilisere/kastrere sine dyr for å hindre overskudd av uønskede dyr og hjemløshet

ID-merking forhindrer hjemløshet, og kan forene dyret med sin eier

Dyrevelferd skal være et tema for alle innbyggerne i kommunen, fra barn til de eldste

Re SV ønsker å styrke dyrevelferden med en slik plan i enten Re kommune eller Nye Tønsberg, og vil foreslå overfor kommunen(e) og følge Bergens eksempel og utarbeide egen plan for dyrevelferd.

Fakta 2017

I 2017

  • 890 henvendelser på epost
  • 912 på Facebook
  • I tillegg til meldinger via Facebook Messenger, privat telefon, og vakttelefon
    • 80 % av henvendelser gjaldt katt
    • 10 % kanin
    • 10 % andre dyr
  • 320 katter fikk hjelp
  • 20 kaniner (uvanlig lavt tall, 30 så langt i 2018)
  • 3 hunder
  • Hjalp til med fugler

Kilde: Dyrebeskyttelsen Norge Tønsberg-Horten (06.2018)