Alvorlig bekymring for tjenestetilbudet i Tønsberg kommune

BEKYMRET: – Jeg får henvendelser fra innbyggere, og merker selv som pårørende at det er mye vikarer og for stor variasjon i tjenestetilbudet i hjemmetjenesten, skriver Olav Sanness Vika.

BEKYMRET: – Jeg får henvendelser fra innbyggere, og merker selv som pårørende at det er mye vikarer og for stor variasjon i tjenestetilbudet i hjemmetjenesten, skriver Olav Sanness Vika. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tønsberg kommune er i en kritisk situasjon.

DEL

MeningerTønsberg kommune er i en kritisk situasjon. Etter årene i ROBEK-registeret, med knappe ressurser og underlagt ekstern kontroll er de ansatte slitne. For å rigge seg for den nye kommunen er det strammet inn på turnuser, kuttet (omstilling) i psykisk helse og miljøarbeid på 7 millioner.

Regnskapsprognosene tilsier at vi vil bruke 43 millioner for mye i Re og Tønsberg kommuner i år. Sykefraværet er fortsatt høyt, og flere trenger hjemmetjenester.

Jeg får henvendelser fra innbyggere, og merker selv som pårørende at det er mye vikarer og for stor variasjon i tjenestetilbudet i hjemmetjenesten. Vi kan ikke fortsette på dette viset. Jeg er alvorlig bekymra for tjenestetilbudet til de mest sårbare i Tønsberg kommune.

Vi veit at når det gjennomføres omorganisering og forberedelser til en ny kommune skaper merarbeid og usikkerhet. Nå må vi politikkere ta ansvar. Vi må ha is i magen og ikke øke stresset for ansatte ved nye effektiviseringskrav eller blindt fokus på bunnlinja.

Vi må si fra nå om at vi er svikta av regjeringen og Sanner. Vi har ikke tjent på å være flinke, jobbe i tråd med kommunereformen for sammenslåing. Regjeringen overfører stadig nye sykere brukere fra spesialisthelsetjenesten til kommunene uten at kommunens tilskudd har økt.

Dette gjelder særlig rus og psykiatri. Den nye lærer normen var heller ikke fullfinansiert. Jeg forventer at vår ordfører Petter Berg, sier klart og tydelig fra til sine partifeller i regjeringen.

Samtidig må vi feie for egen dør. Vi kan ikke fortsette å sende regningen til de sykeste eldre med stadig høyere egenandeler. Neste år må overforbruket på 43 millioner spares inn, 18 millioner som tilsvarer inntekt fra eiendomsskatten i Re, og 20-30 millioner til. Det er ikke mulig uten at det gir alvorlige konsekvenser for tjenestene til barn, unge, eldre og syke.

SV tok opp i fellesnemnda 10.04.19 at vi må legge press på regjeringa, og at vi må vurdere eiendomsskatt. Forslaget falt på stengrunn. Gjør vi ikke det kan den nye kommunen gå på en grunnstøting. Vi har ikke rom for å lage en god ny kommune, og å starte den med store kutt er ikke smart. Høyres Jan Tore Sanner har rett slett lurt folket i Re til å tru at de får bedre økonomi ved sammenslåing. Så langt stemmer det ikke!

Rådmannen bekrefter at vi går mot mellom 60-100 millioner i kutt behov for den nye kommunen det første året. Vi kan gjennomføre noen kutt allerede i år, og kanskje vil skatteinntektene øke. Situasjonen er uansett alvorlig. Vi trenger ikke nye ostehøvelkutt. Vi ønsker at det nye kommunen sender regninga til de som har mest.

Derfor foreslår vi eiendomsskatt. Med et bunnfradrag på 3 mill., som SV ønsker, vil den ikke treffe folk flest. Derimot får vi inntekter til å opprettholde tilbudet til befolkningen, og ikke ytterligere øke belastningen for de ansatte. Sist, men ikke kan vi bedre tilbudet til befolkningen i den nye kommunen. SVs hovedsatsing er SFO – som vi vil ha gratis i løpet av 4 års perioden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags