Kom med noen nye, gode løsninger på eldreomsorgen i Tønsberg – uten å skattlegge våre innbyggere ytterligere

MÅ GJØRE NOE: Jeg, og mange med meg, er redd for ensomhet, sykdom, ikke å klare seg selv, sykehjem, inaktivitet – kort sagt: å bli gammel, skriver Anne-May Hogsnes.

MÅ GJØRE NOE: Jeg, og mange med meg, er redd for ensomhet, sykdom, ikke å klare seg selv, sykehjem, inaktivitet – kort sagt: å bli gammel, skriver Anne-May Hogsnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg begynner «å dra på åra»  Det å se at 70 stadig kommer nærmere, gir noen tanker om framtiden. Skal jeg måtte klare meg timer alene hjemme i en stol eller ligge til sengs hjemme med hjemmesykepleier innom flere ganger om dagen?

DEL

MeningerHvordan ønsker jeg å ha det når jeg ikke lengre er så sprek. Når jeg må ha hjelp til å vaske, pusse vinduer, rydde, til å komme ut av senga, kle meg, vaske meg, spise osv. Hva da? Vil jeg være fornøyd med dagens eldreomsorg? Skal jeg måtte klare meg timer alene hjemme i en stol eller ligge til sengs hjemme med hjemmesykepleier innom flere ganger om dagen?

Må jeg ligge med bleie i senga og tisse på meg fordi ingen har tid til å ta meg opp når jeg må på do? Skal jeg ikke komme ut lengre? Det er mange tanker rundt en alderdom. For – det skal være en verdig alderdom!

Jeg er redd for ensomhet

Tønsberg kommune har vedtatt at det må spares på kronene. Hvert år går eldreomsorgen med millionunderskudd. Og for hvert år som går kommer eldrebølgen nærmere og nærmere. Jeg, og mange med meg, er redd for ensomhet, sykdom, ikke å klare seg selv, sykehjem, inaktivitet – kort sagt: å bli gammel. Jeg vet at jeg som politiker gjøre noe.

Jeg vet at det haster, og at det ikke nytter å gi seg. Budsjettet på helse og omsorg må tilpasses behovene til eldreomsorgen framover. Ventetider skal bort, og det er for høy terskel til å få sykehjemsplass eller rehabilitering.

Flere blir eldre enn før

Hver person har sin egen døgnrytme: Noen står opp klokka 4 på morgenen mens andre sover til 12. Noen er vant til å legge seg tidlig mens andre pleier å sitte opp foran TV, lese eller data til over midnatt. Måltider bør tilrettelegges mer individuelt. Lege på sykehjem skal være tilgjengelig uten dager med venting. Pårørende bør involveres sterkere slik at hver enkelt kan ta med seg livet og vaner de hadde før de ble pleietrengende. Har pårørende full oversikt over helsesjekker, legebesøk og medisinering?

Sannes Vika sier i et innlegg i TB 14 mars at jeg sukket da det kom opp i utvalget for helse og omsorg (UHO) at det var for få senger både på rehabiliterings-, korttids- og langtidsplasser. Ja, det er lov å bli oppgitt. Siden 2007, sist jeg var i politikken, er det ikke blitt bedre – snarere verre. Flere blir mye eldre enn før og trenger et trygt sted med omsorg og hjelp i hverdagen.  En ting er sikkert – Fremskrittspartiet vil kjempe for en oppegående og framtidsrettet eldreomsorg.

Jo da, Sannes Vika, vi har planer og vi har tiltak for å løfte eldreomsorgen. Tiltak til «å komme opp å stå» står klart i budsjettet. «Tiltak for å løse situasjonen» (TB 14/3) presenteres for UHO i aprilmøtet. Vi har: Strategiplan Aktiv aldring og fremtidens eldreomsorg, Aldersvennlig kommune, Demensplan, Handlingsplan for velferdsteknologi – for å nevne noen. Det mangler ikke på planer og strategier. Nå gjelder det å få gjennomført dem.

Planer løser ikke eldreomsorgen

Jeg har ikke tro på at flere planer løser eldreomsorgens framtid. Nå må vi gå inn i de planer vi har og få tiltakene inn i budsjettet! Planer må prioriteres og jobbes med framover. Først når vi klarer det, kan vi være framover lent og ikke bruke tid og ressurser på planer, strategier og «brannslukking» som også har en høyere kostnad.

Jeg har tro på samarbeid alle partier imellom for å få det til.  Alle ønsker en trygg og god eldreomsorg – men ofte med forskjellige måter for å nå målet.  Jeg har tro på at vi litt etter litt vil nå målet. I Framskrittpartiets program sto nytt sykehjem i Tønsberg. Det har vi nå vedtatt skal bygges på Hogsnes. Parallelt må vi ikke glemme sykehjemmene vi har og heller ikke hjemmetjenesten. Ved å se sammenhengen nå og framtiden og å bruke de planene og de strategiene vi har vedtatt, vil vi smått om senn kunne slutte å bruke ressurser på akutte løsninger og «brannslukking»

Det betyr at neste budsjett må vektlegge nåtidens og framtidens eldreomsorg.  Det nytter ikke, SV, å legge skylda på Høyre og Fremskrittspartiet. Ansvar for eldreomsorgen har vi alle om vi er i posisjon eller opposisjon.  Og til slutt Sannes Vika: Eiendomsskatt er ikke aktuelt for Fremskrittspartiet. Men kom gjerne opp med noen nye, gode løsninger på eldreomsorgen i Tønsberg kommune – uten å skattlegge våre innbyggere ytterligere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags