Er det sant at de eldre har det så fint?

VIKTIG:  Usikkerhet hva gjelder sykehjemsplassene og hjelp på eldre dager, er noe våre eldre er opptatt av. Foto: Shutterstock

VIKTIG: Usikkerhet hva gjelder sykehjemsplassene og hjelp på eldre dager, er noe våre eldre er opptatt av. Foto: Shutterstock

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det sto å lese i Aftenposten denne uka at «de eldre har det bra nok». Enkelt og greit er det nå konstatert at vi som i dag er pensjonister har det bedre enn de fleste, og da trenger vi ikke mer i pensjon.

DEL

MeningerHadde vi enda opprettholdt nivået, hatt forhandlingsrett og ikke hatt en reallønnsnedgang på 3,6 prosent de tre siste åra, ville vi ha følt at samfunnet tok vare på oss. De fleste av pensjonistene klarer seg. Vi har av erfaring lært at det er viktig å ha penger på bok i tilfelle tennene trenger behandling eller noe i hjemmet må erstattes. Takket være sparepengene de fleste har, klarer de seg.

LES OGSÅ: Pensjonister vil ha sin egen statsråd

Ikke alle har hatt anledning til å spare

Men hva med våre minstepensjonister, de som kanskje ikke har hatt anledning til å legge opp noen reserver? De sliter og har det nok ikke så enkelt fra dag til dag. Disse har også en reallønnsnedgang, og den rammer hardt for disse.

Usikkerhet hva gjelder sykehjemsplasser og hjelp på eldre dager, er noe våre eldre er opptatt av. Det er et faktum at det er kø for å komme inn på bo- og servicesentrene i mange kommuner. Det er også et faktum at det mangler sykehjemsplasser og at det er stadig nye og endrede kriterier for å få sykehjemsplass og hjelp i mange kommuner.

LES OGSÅ:  Det bør bli en kommunal oppgave å hjelpe eldre til å mestre den digitale hverdagen

Forskjell fra kommune til kommune

Kommuner med god økonomi er naturligvis bedre stilt enn de kommuner som sliter med dårlig økonomi. Det er med andre ord forskjell, og av den grunn viktig å bo i «riktig kommune».

Det er viktig at pensjonistene beholder minstefradraget i skatten på linje med vanlige lønnsmottakere. Det blir ikke billigere for pensjonister enn vanlige lønnsmottakere å dekke sykdomsutgifter. Vi mener dette er grov diskriminering av en lavlønnsgruppe. Minstepensjonistene har økende behov for tannpleie, medisiner og omsorg, men også flere og stadig økende egenandeler å betale.

LES OGSÅ: Det skal lønne seg å spare

Det påstås fra en sentral Høyre-politiker at minstepensjonisten har fått 4000 kroner ekstra to år på rad. Norsk Pensjonsforbund har regnet ut at enslige minstepensjonister har tapt 14.921 kroner siden 2014.

Negativ effekt

Nye skatteregler slår negativt ut for mange eldre og minstepensjonister, mens rike spekulanter og økonomisk velhavende får skattelette av dimensjoner.

Vi er opptatt av at vårt helsevesen skal være godt, trygt og hjelpsomt for alle. Det primære må ikke nødvendigvis være at det skal være lønnsomt. Det må være «pasientens beste» som er det viktigste i denne sammenheng.

Å sette offentlige oppgaver ut på anbud til private innen- og utenlands, har stadig vist seg å gi negative resultater. Private og sensitive pasientopplysninger har kommet på avveie, noe som skaper usikkerhet og harme. Dessverre gjelder dette også andre områder der man benytter ekstern IT-kompetanse fra «billige» aktører.

En fordel å være to

Siden man for få år siden delte ut «eldremilliarden», mener mange at de eldre har det «bra nok». Som sagt så har nok de fleste av pensjonistene det greit, takket være at de er to og har lagt seg opp litt sparepenger, men minstepensjonistene sliter utvilsomt og særlig om de er enslige.

Husk at du selv blir pensjonist en dag om du er heldig, da vil du nok kjenne igjen problematikken og tenke at dette var ikke helt slik vi ønsket oss alderdommen.

Tenk litt på dette og stem på det partiet ved stortingsvalget som du mener tar vare på deg og dine inn i fremtiden, inn i din alderdom.

Dette er et verdivalg der helse, trygghet og verdighet settes som mål fremfor skattelette og fordeler for de rike i samfunnet. Dette mener vi best ivaretas av Arbeiderpartiet i et samspill med Fagforbundet og LO.

Olaf Mathiassen

Leder av Fagforbundets pensjonistutvalg Vestfold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags