Uverdig spareforslag: Re vil slutte å kjøre ut middag til eldre

GOD ORDNING: Tjenesten fungerer fint i dag, og bør ikke kuttes. Foto: Shutterstock Bildetekst

GOD ORDNING: Tjenesten fungerer fint i dag, og bør ikke kuttes. Foto: Shutterstock Bildetekst

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Nok en gang kan eldre i Re lese i Re-Avisa hvor lite de er verd – eller rettere sagt – hvor kostbare de er for kommunen! Nå er ordningen med utkjøring av middagsmat igjen foreslått nedlagt. Forrige gang dette skjedde, var ved sankthanstider, da brukerne fikk beskjed om at det ikke skulle kjøres ut middag i sommerferien. Protestene uteble naturligvis ikke, og vedtaket ble heldigvis omgjort. Nå er det tid for å behandle rådmannens budsjettforslag for 2018.

Informasjonen kommer fra lokalavisa

Samtidig forberedes kommunesammenslåingen mellom Re og Tønsberg. Tjenestene skal «harmoniseres»! Enda har verken brukere av tjenesten eller deres pårørende fått beskjed om at utkjøring av middagsmat er foreslått fjernet fra budsjettet for 2018. Informasjonen kommer fra lokalavisa ... 

LES OGSÅ (+): Eldre i Re kan miste tilkjørt middag: – Dette handler om verdighet

Saksdokumentene kan leses på kommunens hjemmeside. Vi er forskrekket! Både eldreråd og formannskap har gått inn for å fjerne utkjøring av middagsmat til hjemmeboende eldre. Skal ikke Eldrerådet ivareta de eldre?

Har kommunen vurdert andre løsninger?

Vi leser at det er selve utkjøringen som blir for kostbar for kommunen. Nå kjøres maten ut tre ganger pr. uke. Den er vakuumpakket. Kanskje det finnes en mellomløsning med én eller to utkjøringer pr. uke? Vi kjenner til flere kommuner som kjører ut mat en gang i uken. Noen kommuner bruker frivillige til å kjøre ut middagsmat. De jobber gratis, men får dekket kjøreutgifter. Har Re kommune vurdert slike løsninger?

LES OGSÅ:  Kommunene får mer penger, men fylkesmann Per Arne Olsen advarer: – Nå bør de spare mest mulig

All forskning sier at riktig ernæring er viktig i alle livets faser. Vi vet at mange eldre er underernært eller feilernært. Middagsmaten som kjøres ut til eldre hjemmeboende, er svært viktig ernæringsmessig sett. Re kommune har en god ordning som er forutsigbar, fungerer godt og betyr mye for at brukerne har et allsidig kosthold.

Klarer seg fordi tjenestene er gode

Vår mor er snart 97 år gammel. Hun kan fortsatt bo hjemme takket være hjemmesykepleie, hjemmehjelp annenhver uke, tilkjørt middag, en dag i uka på dagsenteret på Helsehuset, trygghetsalarm og hjelp fra familien. Den største innsatsen gjør hun faktisk selv! Hun greier seg akkurat – og hun VIL gjerne greie seg selv. Mor vil gjerne bo hjemme så lenge som mulig, men trygghet og forutsigbarhet er viktig.

LES OGSÅ:  Øyeblikkelig hjelp - døgntilbud, skal det være uten uten lege?

Mor liker ikke å klage. Men hun ble både skuffet og lei seg da hun leste om middagsmaten som ser ut til å bli tatt bort. Hun synes at kommunen kutter i «gal ende»! Hun mener at utgiftene til utkjøring av middag er lave sett i forhold til mange andre budsjettposter. Og det er helt klart at jo flere tjenester kommunen fjerner eller reduserer, desto tidligere kommer behovet for sykehjemsplass.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.