Uforståelig at strømkundene må svi

FRITAK: Skagerak Energi har gitt flere hundre kunder fritak for de nye strømmålerne etter attest fra lege eller psykolog. Marianne Marthinsen-Sall reagerer på at disse kundene må ut med et årlig gebyr på 2.370 kr.

FRITAK: Skagerak Energi har gitt flere hundre kunder fritak for de nye strømmålerne etter attest fra lege eller psykolog. Marianne Marthinsen-Sall reagerer på at disse kundene må ut med et årlig gebyr på 2.370 kr. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg leser i Tønsbergs Blad 13. desember at Skagerak Energi har regnet ut at de av oss som har søkt og fått fritak fra AMS-delen i ny strømmåler må betale 2.370 kr i årlig gebyr.

DEL

Meninger«Prisen er regnet ut etter hva det vil koste å opprettholde et system for manuell avlesning som vi skulle skrote,» sier kommunikasjonssjefen deres. Det opplyses videre at beregningen av årsgebyret for dem med fritak er «avhengig av hvor mange som har fått helsemessig fritak eller bare nekter.»

Til dette vil jeg si at jeg har forståelse overfor dem som nekter å installere AMS-målere, til tross for at de ikke har fått innvilget godkjent fritak. Kjent for de fleste forfattet Helsedirektoratet i år et rundskriv der de poengterer at fastleger ikke skal «skrive ut legeattest som sier at pasienter har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere» I etterkant av dette har mange fastleger nektet å skrive ut legeattest.

LES OGSÅ: Dyr julehilsen fra Skagerak Energi

Høye grenseverdier

Som følge av dette har mange som ønsker fritak ikke fått det. Forskning og seriøse kilder slår fast at strålingen fra AMS-sendedelen utgjør en helserisiko for mennesker, dyr og insekter. Grenseverdiene Norge opererer med, i henhold til mikrobølget stråling, er satt mangfoldig ganger høyere enn Europarådets anbefalinger.

I lys av dette, og ikke minst andre lands håndtering av disse målerne, er det er uforståelig at norske myndigheter ikke tar et skritt tilbake og gjør en revurdering av hele ordningen, samt fagkildene de støtter seg på. I stedet skjer det motsatte, der siste tilskudd er å pålegge oss som har fått fritak en  betydelig ekstra kostnad for å opprettholdelse av manuelt system.

LES OGSÅ: Jeg synes ikke det er noe smart med de nye automatiske strømmålerne

Økt sårbarhet

Kan hende tiden vil vise at opprettholdelse av manuelle systemer er i alles interesse? I begynnelsen av desember fikk de fleste av oss en brosjyre i posten fra DSB, med råd om hvordan hver enkelt husstand bør være beredt på å klare seg selv i tre dager, dersom det skulle skje noe kritisk med infrastruktur – strøm, mobilnett, internett. Vil ikke en digitalisering av strømnettet, der alt skal kjøres opp mot internett, kunne føre til mer avhengighet og ikke minst større sårbarhet hos befolkningen i en krisesituasjon?

Dersom staten er bekymret for at Norges befolkning ikke er godt nok beredt eller i stand til å klare seg selv ved svikt i infrastruktur – strøm, mobilnett, internett, hvorfor satses det da ikke mer på solenergi og andre mere selvstendige energisystemer? Hvorfor går ikke heller stat og kommune i spissen for å fremme łøsninger, som ikke er helseskadelige for befolkningen? AMS-målerne må jo være hensiktsmessige for noen, men neppe folk flest, som ser ut til å bli tapende part, både økonomisk og helsemessig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags