På tide å sjekke fakta, Iversen!

VIKTIG: Norsk eksportindustris tilgang til det europeiske markedet har avgjørende betydning for sysselsettingen, mener Kerim Jaber fra AUF.

VIKTIG: Norsk eksportindustris tilgang til det europeiske markedet har avgjørende betydning for sysselsettingen, mener Kerim Jaber fra AUF. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Julia Iversen fra Sosialistisk Ungdom mener at Norge bør gå bort ifra EØS-avtalen og forhandle fram en ny handelsavtale. Dette mener vi i AUF er uklokt. Forstår ikke Sosialistisk Ungdom hvor viktig EØS-avtalen er for norsk verdiskapning?

DEL

MeningerVi i AUF og Arbeiderpartiet er forkjempere for EØS-avtalen. Dette er tross alt avtalen som sikrer oss tilgang til det indre markedet til vår største handelspartner. Da er det skummelt å se at Sosialistisk Ungdom har en annen virkelighetsoppfatning enn alle oss andre når de hevder at veksten i Norge var høyere før vi inngikk avtalen i 1994.

LES OGSÅ: Ut av tvangstrøya EØS!

Ifølge statistikk fra SSB økte norsk eksport til utlandet dramatisk i årene etter ‘94, da EØS-avtalen trådte i kraft. Fra å eksportere til verdier av 227.421 millioner kroner i 1993, eksporterte vi i 2000 for 529.472 millioner, og i fjor for hele 854.984 millioner kroner. Eksporten før 1993 lå i tillegg ganske flatt, mens den i årene etter har eksplodert.

Disse talla kan virke litt tørre og intetsigende, men i realiteten betyr det at ingeniører i Agility Group, steinfagarbeidere i Larvik og Hydro-ansatte i Holmestrand får en lønn å leve av – det er vel ikke SV imot?

LES OGSÅ: Venstresiden må verne om EØS

Har tjent masse på EØS

At Norge ikke har tjent på EØS er dermed ikke bare feil, tvert imot, Norge har tjent sabla bra på adgangen til Europa. Det har sikra bedrifter i landet på tvers, kryss og opp og ned en sikker tilgang til markedet i Europa, som igjen sikrer inntekt til folk flest.

Iversen trekker fram finanskrisen i 2008 og prøver å trekke en tråd mellom EU-medlemskap og utfall av krisen. Grunnen til at Norge klarte seg bra gjennom finanskrisen var at regjeringen Stoltenberg bestemte seg for å føre en motkonjunkturpolitikk, altså bruke mer penger fra statskassa for å skape økonomisk vekst og sikre arbeidsplasser. Det var få andre land som hadde mot til å gjøre dette. Det var trygg styring som sikret at Norge kom godt ut av finanskrisa.

LES OGSÅ: Når EØS-alarmen går

Hvorfor kritisk til klimasamarbeid?

Det er godt å høre at Sosialistisk Ungdom er for internasjonale organer og støtter FNs klimaforhandlinger. Det gjør vi også! Og mens vi snakker om klima: EU-kommisjonen ønsker faktisk å gjøre unionen nullutslipp i 2050, noe som omtales som verdens mest ambisiøse klimamål – hvorfor er SV så hardnakka imot det?

Klima er viktig både for Sosialistisk Ungdom og AUF. Det er derfor uforståelig at Sosialistisk Ungdom snakker ned samarbeid med resten av Europa for å løse våre felles klimautfordringer på kontinentet.

Iversen trekker fram at SV ønsker å skrote EØS-avtalen og reforhandle en ny handelsavtale. Her kommer SV med nok et meningsløst forslag i Stortinget, som de vet vil stemmes ned, bare for å bruke det til å passe deres stikk til Arbeiderpartiet. Sannheten er at det vanskelig lar seg gjøre å utrede et alternativ til en handelsavtale med EU. Men for all del, om SV har noen tips til en sabla bra avtale, tror jeg en viss britisk statsminister mer enn gjerne lytter!

LES OGSÅ: 300 møtte opp for å protestere mot abortlovendringene – se hvem som var til stede

Det er godt å se at Sosialistisk Ungdom endelig har forstått viktigheten av å samarbeide med fagbevegelsen. Til det er det ikke annet å si enn velkommen etter! Arbeiderpartiet og LO går hånd i hånd gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Det er forståelig at EØS-motstanden vokser med den trippelblå regjeringen som vil sette bestemor og jernbanen på anbud. Regjeringen bruker EØS-avtalen som alibi for sin iver etter å privatisere. Arbeiderpartiet går inn for å si nei til jernbanepakke IV, og vil utnytte handlingsrommet EØS-avtalen åpner for. Der er vi hvertfall enige, Iversen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags