Er verdien av kommentarfeltene til avisene verdt den prisen noen andre betaler?

Stine-Marie Schmedling er spaltist i Tønsbergs Blad

Stine-Marie Schmedling er spaltist i Tønsbergs Blad Foto:

Av

Det er problematisk er at stemmer med autoritet stadig bidrar til å tåkelegge debatten om det offentlige ordskiftet og sammenblander kritikk og hets.

DEL

SPALTIST: Kritikk og motargumentasjon er bærebjelken for utvikling av ideer og meninger. Medias funksjon er nettopp å vise fram ulike fortolkninger, synspunkter og argumentasjon for og i mot ideer, saker og hendelser. Premisset er lesere som er åpne for å ta innover seg ulike synspunkter og aktører som vil fremme og avdekke synspunktene. Det kan jo virke komplisert nok, men tragedien er at den største utfordringen for tiden er å gjøre det på en sivilisert og anstendig måte.

43% av norske lokalpolitikere har opplevd hets eller trusler. Halvparten av lokalpolitikere har vurdert å gi seg på grunn av hets og 15% har sluttet. Kvinner og menn hetses like mye, men hets mot kvinner er oftere seksualisert og kvinner trekker seg oftere fra både politikken og det offentlige ordskiftet som direkte konsekvens av hets.

Kilden til problemet er selvsagt at noen hetser og i en ideell verden var alle saklige og argumenterte på en vennlig måte hele tiden. Sånn er det så klart ikke. Problemet er at strukturene er skreddersydd for å gi de mest nedrige usmakelige ytringene nesten ubegrensa plass. Under en hver artikkel er et kommentarfelt der hvem som helst kan spy ut nesten hva som helst, der kun det som er, eller grenser mot straffbart modereres. Digitaliseringen av aviser og medier gav enorme muligheter og er et fantastisk verktøy, men kom med en pris. Rent teknisk tror jeg man kan finne helt fine løsninger på dette på sikt. Det som er mye mer problematisk er at stemmer med autoritet stadig bidrar til å tåkelegge debatten om det offentlige ordskiftet og sammenblander kritikk og hets.

Et glimrende eksempel på dette var da helseminister Bent Høie var ute og ba folk om å ikke være så sinte når smitten sprer seg igjen. Bent vil at vi bare skal være rause og ingen skal noen gang føle noe skam selv om de reiste til granca og på hytta. Sosial interaksjon er jo bygget opp på at vi belønner og sanksjonerer hverandre. Ikke hardt og brutalt men ofte ganske subtilt. For eksempel: hvis vi forteller en vits som bommer litt på hva som er innafor blir vi sanksjonert med fravær av latter; og motsatt, vi belønnes med smil og latter når vi gjør noe folk liker. På denne måten justerer vi adferden vår basert på hvordan andre reagerer. Vi må ikke bruke den hetsen enkelte eventuelt må ha mottatt, som en hvilepute og se helt bort fra substans i legitim kritikk. Ja det er ubehagelig å få kritikk, og det er ubehagelig når den kommer fra mange og i store mengder, men om du ble hetset eller kritisert bestemmes ikke av følelsen du fikk, men av formen på ytringen.

Media har et ansvar for å sile ut hva som hører hjemme i den offentlige debatten. Jeg noterte meg en mediesak med bilde av en fyr som hadde parkert utrolig usympatisk. En dum feil - ja, men fortjente han at bildet av bilen hans, kanskje lett identifiserbar ble ukontrollert spredt over alle hauger og oppslag i flere lokalaviser. Et mye verre eksempel er en kvinne som fotograferte et barn i en sårbar posisjon på stranda fordi hun mente at barnets foresatte gjorde en dårlig vurdering. Bildet ble sendt til media, men raskt fjernet igjen. Det er aldri saklig kritikk å fotografere unger man ikke kjenner for å så sende dem til lokalavisa.

Sjøl har jeg kjent på uroen for at noen skulle filme ungene mine eller meg i et uheldig øyeblikk, eller at noe jeg sier eller gjør skal bli tatt ut av sammenheng og spinnes ut av kontroll. Vi vet hvor lett det er å agitere til aggresjon i sosiale medier. Både kildekritikken og etikken er noen ganger helt fraværende når et eller annet går viralt. Den andre tingen som bekymrer meg er at jeg sjøl også har begynt å vegre meg for å kritisere andre fordi jeg tenker at jeg nettopp kan komme til å bidra til et økt aggresjonsnivå og at selv om jeg forsøker å være saklig vil jeg kunne brukes som bensin på et bål. Nok en gang må jeg spørre meg, er verdien av kommentarfeltene til avisene verdt den prisen noen andre betaler?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.