Jeg viser til artikkelen: Sykelig overvekt er et sykdom, av Jøran Hjelmesæth og Rune Sandbu i Tønsbergs Blad 1. februar. Overskriften jeg hadde skrevet til min artikkel 31. januar var: ”Fedmeoperasjoner, kosthold og helse”. Overskriften det refereres til i nettutgaven er endret av Tønsbergs Blad.  Det var viktig for meg ikke å bruke betegnelsen friske om disse pasientene, men jeg poengterte at det blir operert på friske magesekker og tynntarmer ved 270 operasjoner årlig.

Det virkelige problemet med overvekt ligger andre steder og lar seg vel vanskelig operere bort? Det kan være matintoleranser, sukkeravhengighet, matavhengighet, for mye øl, for høyt insulinnivå, feilernæring, psykiske lidelser, medisiner og sikkert flere årsaker. Jeg er enig i at dette er komplekse og vanskelige saker, og jeg ønsker ikke å gjøre det mindre vanskelig enn virkeligheten er.

I min familie kjenner jeg til tre kvinner som har blitt fedmeoperert. To av dem er faktisk mer overvektige enn før operasjonene. Den tredje er ung, slank og ute av arbeidslivet. Hun har slitt med mange komplikasjoner og måtte reopereres flere ganger. Hun ønsker i dag at hun ikke tok denne operasjonen.

Lavkarbo svartmales

Jeg synes det er beklagelig at Senter for sykelig overvekt ikke bistår pasientene med veiledning til et fornuftig, sammensatt ketogent kosthold til den enkelte. I kommentaren 1. februar synliggjør Hjelmesæth og Sandbu at pasientene har prøvd det meste av slankekurer uten å oppnå nødvendig resultat. Tilbakemelding fra flere av disse pasientene på lukket Facebookgruppe, er at lavkarbo/ketogent kosthold svartmales av senteret.

Vi er svært mange og stadig økende antall mennesker i hele verden som har fantastiske resultater på lavkarbokosthold. Vi har spist oss slankere, friskere og mange har redusert på medisiner og atter andre er helt medisinfrie. Ved å spise slik vi mennesker faktisk er tilpasset å spise, holder vi oss mette og fornøyde med et stabilt blodsukker.

Det er en stor utfordring for mange å slutte å være redd for mettet fett. Vi er opplært til at mettet fett er farlig. I 1972 vant den amerikanske ernæringseksperten Ancel Keys frem med argumentasjonen om at mettet fett er farlig. Han mente at rødt kjøtt, ost, smør og egg økte kolesterolet og tettet blodårene.

Vi har blitt tykkere

Den britiske ernæringsprofessoren John Yudkin var helt uenig med ham. Han mente at det var sukkeret som var skadelig for helsen og at høyt fettinntak og kolesterol i mat ikke var noe problem. Han mente at sukker ble prosessert og omgjort til fett i leveren, før det gikk ut i blodet og laget problemer i blodårene.

Yudkin døde som en glemt forsker etter at han ble latterliggjort av Keys og kretsen rundt ham. Yudkin tapte all berømmelse og anseelse. I dag er det imidlertid stadig flere forskere som våger å være enig med Yudkin, men de har lenge vært redd for å lide samme skjebne som ham.

Samtidig som vi begynte å bli redd for fett, har vi spist stadig mer karbohydrater/sukker. Resultatet har blitt at vi blir tykkere og at vi får mange livsstilssykdommer.

Den østerrikske legen Wolfgang Lutz har behandlet nærmere 15 000 personer med et lavkarbokosthold. Han har bidratt til forebygging og behandling av livsstilssykdommer som hjertesykdom, diabetes, muskel- og skjelettplager og mage- og tarmlidelser. Han mente at vi mennesker ikke er tilpasset et høykarbokosthold, og at det er den langsiktige virkningen av å spise store mengder karbohydrater som forårsaker en rekke helseproblemer.

Les også

Tretti år med matintoleranser i familien gjør at jeg har lært meg noe om raske karbohydrater

 

Jeg og min mann er 12 kilo lettere

Lege Sofie Hexeberg har behandlet pasienter med dette kostholdet i flere år. Hun har skrevet flere bøker og fortalt om de fantastiske helsereisene folk gjør på dette kostholdet. Hun har vist til blodprøver og tester. Hennes mann, Erik Hexeberg, som også er lege, ble etter en tid overbevist av sin kones praksis og i dag driver de Hexebergklinikken sammen i Sandefjord. Her har de fokus på lavkarbo, men også på matintoleranser. Hexeberg sine resultater innebærer at pasientene blir friskere, slankere og kan kutte ut eller redusere mye på medisinene.

Jeg leste den første boken til Sofie Hexeberg: ”Frisk med lavkarbo. Nytt liv med riktig mat”.  Resultatet ble at både min mann og jeg er 12 kg lettere, friskere og holder vekten på femte året helt uten problemer.

Les også

Opprørt over kostholdspåstandene? Jeg må komme med noen motargumenter!