Et lite tankeras i koronaens makt

Takk, Finn, du blir i dag min hverdagshelt, skriver Gro Gulliksen.

Takk, Finn, du blir i dag min hverdagshelt, skriver Gro Gulliksen. Foto:

Av

Verden har bråsnudd på få dager! Hvor ble det av den trygge gode atmosfæren? Hvor ble det av gleden? Lysglimtet? Gleden over de små ting? Gleden av å oppdage et lite vårtegn? En liten påskelilje som strekker hals mot den blå himmelen, uvitende om en verden som har blitt erobret av et virus – hva har skjedd?

DEL

LeserbrevHva vil skje? Det er det ingen som vet. Hver dag kommer det nye restriksjoner og påbud. Regjering og Stortinget jobber på spreng, ingen vet hvor dette vil ende. Kongen taler til folket, ber oss stå sammen, Norges Bank senker renten og Verdens helseorganisasjon melder om over 200.000 mennesker smittet.

LES OGSÅ: XXL permitterer rundt 1.000 ansatte i Norge

Nå råder det flere spørsmål enn svar, det svirrer uoppklarte dilemmaer og nasjonale kriser rundt oss på alle kanter. Ingen føler seg trygg – noe sted. Dette korona har overtatt tryggheten vår.

Et lite virus som suger seg fast i luftveiene våre, som inntar kroppen vår – uten lov. Suger seg fast med taggene sine, jobber seg inn i cellene våre, spiser seg inn, slipper ut RNA i cellevæsken, truer cellen til å kopiere virus-RNA og produsere nye virusproteiner og viruspartikler. Og, hva kan vi gjøre? For øyeblikket, ingenting! Kun holde avstand og vaske hender, og vente – vente på hva som vil komme, når vil dette være omme?

LES OGSÅ: Skatteetaten har ikke kapasitet til å behandle søknader om å flytte på hytta: – Bruk hodet og bli hjemme!

Våren er her!

Kalenderen viser fredag 20. mars og vårjevndøgn. Hvem har tenkt på det? Dag og natt sies å være like lange, sola står loddrett over jordas ekvator. Kveldene blir lysere, fuglene synger, bladene springer og vinteren er offisielt på hell. Bør vi ikke glede oss over det?

Jeg velger å svare et stort JO! La oss nyte hver solstråle, hvert lille fuglekvitter, hver knopp og den herlige vårduften. Snuse inn lukten av våt jord, råtne blader, varm sol mot terrassegulv, gammelt gress fra fjor, trekke det inn - la det gi oss et rolig sinn. Nyt hver liten duft, det er vår.

LES OGSÅ: Mona fikk denne ideen for klubben i sitt hjerte. – Jeg er helt overveldet

Vi sitter på hver vår tue, med mange tanker i hue. Familie og venner sitter i eget hus, på samme måte, nå må vi passe på hver dråpe. Alle tar vi ansvar, jobben som samfunnsborger er det viktigste nå. Brakkesyken kommer nok snikende, i den stillstanden vi befinner oss i. Kanskje det er slik det føles å gå i hi?

LES OGSÅ: Gladmelding fra meteorologen: – Det ser ut som vi er heldige noen dager til

Hverdagshelten

Jeg krysser fingre for alle som er smittet, bekjentskap med Covid-19 er ingen spøk. Symptomene er så forskjellig, fra lette influensasymptomer til akutt lungesvikt. Jeg heier på dere alle, med et sterk håp om mange friskmeldte.

Ute skinner sola, på tv ruller koronanyheter, nye tall, antall smittede, spredning og dødstall. Heldigvis dukker blomster-Finn opp, han sprer vår og blomstrende fargeglede. Herlig!

LES OGSÅ Kaffebrenneri donerer penger til lokale kaffebarer: – Enorm respons

Fyll opp krukker, vinduskarmer, terrasser, hver en krik og krok – gi hverdagen litt farge og glede. Spre det, gi andre en blomst, sett den på trappa, med en liten lapp på. Noen hyggelig ord, med stor tro på bedre tider, en påminnelse om at ingen er glemt – bare godt gjemt. Takk, Finn, du blir i dag min hverdagshelt.

Et lite håp om å få kryper ut av dvale, fylle lungene og si: «Sommeren er her, ut av hi – vi er fri!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags