Gå til sidens hovedinnhold

Krevende tid etter Brexit-valget

Artikkelen er over 5 år gammel

Gratulerer, Nei til EU, Senterpartiet og SV. Sammen med en rekke andre sjølråderettsforkjempere på ytterste høyre fløy i Europa fikk dere ønsket oppfylt. Det ble Brexit. Håper dere trives i selskapet!

Demagogen og opportunisten Nigel Farage og lightversjonen av Donald Trump, klovnen Boris Johnson, greide å kaste Storbritannia og Europa ut i usikkerhet og kaotiske tilstander. Foreløpige analyser av valgresultatet viser at det i hovedsak var eldre- og mellomgenerasjonen som ville ut, mens de yngre reagerer med sinne og sorg på at Storbritannia nå skal forlate det store felleskapet som EU er.

Deri ligger også framtidshåpet. At de eldre og voksne med sin erfaringsbakgrunn, i stedet for å formidle ideen om at det er forpliktende samarbeid nasjonene imellom som er svaret på dagens utfordringer, appellerer til sjølråderett og egoisme, er forstemmende. Vi vet at ut-tilhengerne stadig snakker om at de er for samarbeid nasjonene i mellom, men det er betinget. Vi kan samarbeide så lenge det er til vår fordel, men i det øyeblikket samarbeidet har en kostnadsside sier vi nei. Manglende kunnskap, følelser og overdreven tro på nasjonal evne til å løse dagens problemer råder.

Forpliktende samarbeid derimot, er å gi og ta til felles beste, enten det gjelder vår økonomi eller vår sikkerhet. Intet land i verden i dag klarer seg uten venner i det lange løp. Ekte venner får man først hvis man er villig til å dele og å inngå forpliktende samarbeid.

Med Brexit frykter mange smitteffekten det kan ha for det videre samarbeid i EU, og at EU kan gå i oppløsning. Et fragmentert Europa hvor nasjonalstaten dyrkes vil være en ulykke for Europa og bringe tankene tilbake til 30-årene, da passkontroll, tollbarrierer, devalueringer og handelsrestriksjoner og en opportunistisk nasjonal utenrikspolitikk var rådende.

Den britiske exit-generalen Boris Johnson har vært omtrent usynlig etter valget. Ingen statsmann har stått fram for å fortelle det britiske folk hvor veien går videre. Det kan tyde på at resultatet også kom overraskende på ut- siden, og at det nå må utformes en politikk for Storbritannia utenfor EU. Uansett bærer initiativtakerne til Brexit et enormt ansvar på sine skuldre. Bare framtiden vil vise oss om de også har evner og forstand som er nødvendig for å styre sitt land i den krevende tiden som nå kommer både for Storbritannia og Europa.

Kommentarer til denne saken