Dette er et heiarop for alle dere som har en annerledes familie

HEIER OSS FRAM: Trude Trønnes mener det mange som fortjener et klapp på skuldra.

HEIER OSS FRAM: Trude Trønnes mener det mange som fortjener et klapp på skuldra. Foto:

Av

Denne går til deg som lukker opp døren for eksmenn og ekskoner, for nye kjærester og fremtidige ektefeller, som inkluderer og aksepterer og dekker på til en til, alltid plass til en til ved dette bordet.

DEL

Dette er et heiarop for alle de andre familiene, ikke for den klassiske kjernefamilien, for den trenger faktisk ingen heiarop, den får stort sett ikke annet enn heia hele veien, gjør den vel. Nei, dette er et stort heiarop for alle dere som er de andre, for aleneforsørgeren, for storfamiliene, for lappeteppefamiliene, og for de moderne familiene. Alle dere andre som får det til.

La det være et heiarop for den gode bonuspappaen og bonusmammaen, heia dere som uforbeholdent tar i mot de barna som kommer inn i livet deres, som kanskje står mildt i bakgrunnen når dere skal stå i bakgrunnen og som trer frem og støtter rundt og holder fast når dere ser at det er akkurat det som behøves. Som kjører til fotballtrening, håndballtrening og alle andre treninger, som lager middager og matpakker og smører brødskiver tidlig om morgenen når ingen andre har stått opp. Som lytter tålmodig til ungdommers kjærlighetshistorier når de kommer stormende hjem om kvelden, røde i kinnene og lykkelige og fulle av forelskelse og dere spør om dere skal lage te og dere hører om alt som har hendt, nesten uten filter, fordi det er litt enklere å dele med dere, som ikke er pappa eller mamma, men heller gode voksne som de kjenner at bryr seg om dem, og noen ganger gir dere råd og veileder inn i en annen retning og andre ganger er dere bare et forbilde i kraft av dere selv, av hvem dere er og hva dere representerer i livet deres. Var det noen som trodde at ikke dere var viktige? Var det noen som trodde at ikke dere utgjør en bærebjelke i disse barnas oppvekst og liv?

Meninger LES OGSÅ: Jeg vil ikke klage, men akkurat nå...

Og la det være et heiarop for deg som bor alene med barna, som fikser opp og tar ansvar uten noen å lene deg mot, som er det stødige hjulet som virker uten at du maser så mye om det, som holder fred med omverdenen, og som er der og sørger for hverdagene, som vekker om morgenen på den måten som gjør morgenen god og som følger til barnehagen, til skolen, som leser lekser og syr hull i buksene, som løfter opp den som faller, om igjen og om igjen og som baker boller en torsdag livet trenger det. Som sørger for julestemningen og skaper tradisjoner man gleder seg til gang på gang, som rammer inn barna og på samme tid setter dem fri, som gir opplevelser og sommerminner og skiturer og morsomme spillkvelder. Og alltid er du der, som en trygg havn fylt av lys og kjærlighet som nærer og ser disse barna og slik gir dem gromuligheter for å bli seg selv. Var det noen som trodde at dette var et annenrangs familieliv? Var det noen som mente at det var synd på disse barna som vokser opp slik?

LES OGSÅ: – Flere par vil ha hjelp etter sommerferien

Og denne går også til storfamiliene, til lappeteppefamiliene som er rause og åpne og varme, som lukker opp døren for eksmenn og ekskoner, for nye kjærester og fremtidige ektefeller, som inkluderer og aksepterer og dekker på til en til, alltid plass til en til ved dette bordet og rundt i huset løper det barn, mine barn og dine barn og våre barn og familiekulturer møtes og smeltes sammen, bånd knyttes og trygghet skapes. Det sies at det skal en hel landsby til for å oppdra et barn. Barna her får denne landsbyen takket være uredde voksne som bare vil godt. Var det noen som mente at disse barna ikke er velsignet heldige med oppveksten sin?

Vi kjenner altfor godt fortellingene om de triste skilsmissene som ender med barn i en krigssone. Men i dette har fortellingene om alle de andre familiene blitt litt borte. Der hvor betingelsene er grunnlagt i sunne og kloke voksne med fokus på barna. Fortellingen om de barna som har det like bra som resten. For lykken ligger ikke i strukturen, i utformingen av familien, eller i hvilket navn som står på ringeklokken. Den bor i relasjonene; hvor gode og trygge relasjonene er.

LES OGSÅ: – Flere par vil ha hjelp etter sommerferien


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags