Far er andrerangs pårørende

SPESIELL SITUASJON: Fedre kan dra på sydenferie, danskebåten og på byen, men de får ikke komme eller bli på barsel for å være hos sitt nyfødte barn, skriver denne fortvilede moren.

SPESIELL SITUASJON: Fedre kan dra på sydenferie, danskebåten og på byen, men de får ikke komme eller bli på barsel for å være hos sitt nyfødte barn, skriver denne fortvilede moren. Foto:

Av

Sykehus over hele landet har begynt å lette på restriksjonene for besøk på barsel. Noen tillater far/medmor til stede hele oppholdet på familierom, hos noen får søsken komme på besøk, men ikke i Tønsberg.

DEL

LeserbrevDet er en veldig spesiell situasjon vi står i, det er vi klar over. Ja, kanskje mer enn de fleste tenker vi gravide hormonelle kvinner over den skremmende verden vi nå setter liv inn i. Vi setter utrolig pris på den jobben Folkehelseinstituttet, Regjeringen og det norske folk har gjort for å begrense, kanskje til og med stoppe pandemien vi nå står ovenfor. Det er kanskje litt tryggere at livet i magen skal ut i verden. Men likevel kjennes det ikke slik for mange av oss.

De fleste av oss har en far/medmor til vårt kommende barn, men disse er nå satt til side. De kan dra på sydenferie, danskebåten og på byen, men de får ikke bli på barsel for å være hos sitt nyfødte barn. Ifølge FHIs nye retningslinjer kan de nå til og med velge seg en person de kan klemme, bortsett fra lille gullet de har vært med på å skape. Det kjennes utrolig tungt for vordende fedre og medmødre, men også for oss som skal føde.

Jeg har vært igjennom en fødsel tidligere. Far var med og var en utrolig støtte hele veien, men naturlig nok er det begrenset hva han kan bidra med her. I tiden etterpå finnes ikke disse begrensningene. «Som å løpe et maraton» fikk jeg beskjed om at påkjenningen en fødsel har kan sammenlignes med. Formen etter et svangerskap er for de fleste langt unna å egentlig skulle kunne klare å gjennomføre, men det gjør vi! Etterpå er vi utslitt, hormonelle, søvn-depriverte og skal utføre den viktigste oppgaven vi noensinne har stått ovenfor; ta vare på et hjelpeløst barn. Da skal far hjem! Slik er det i hvert fall i Tønsberg, på Sykehuset i Vestfold.

For førstegangsfødende jeg har snakket med er dette enda verre. En skremmende ukjent situasjon der man plutselig blir stående uten den viktigste personen man egentlig skal dele dette med. Det skaper stor usikkerhet hos kvinner som skal holde blodtrykket nede og psyken sterk og klar for en stor påkjenning. Både for far/medmor, mor og barn er dette naturlig nok veldig uheldig.

Sykehus over hele landet har begynt å lette på restriksjonene for besøk på barsel. Noen tillater far/medmor til stede hele oppholdet på familierom, hos noen får søsken komme på besøk, men ikke i Tønsberg. Min datter på 3 år kunne skrevet seg på liste for å besøke hvem som helst av andre innlagte, til og med noen med påvist covid-19, men ikke sin egen lillebror. Etter å ha sett på restriksjonene i forhold til smittetall på ulike sykehus, finner man heller ingen sammenheng.

Selv uten covid-19 er dette en utrolig sårbar tid for oss, og vi ønsker og savner gode svar, felles retningslinjer og større forståelse for at det å få barn i 2020 ikke er noe far/medmor kan utelates fra på denne måten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags