Med vind i seila eller seilene? La oss holde på særegenheten vår!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vi er i gang med å bygge en ny kommune. Om snaut et år vil Tjøme og Nøtterøy kommuner være historie, og Færder har allerede startet sin seilas inn i fremtiden.

DEL

LeserbrevHeraldikkgruppen har allerede valgt et nytt kommunevåpen, tegnet av den 17 år gamle Færder-eleven Jon Markus Ringøen og enstemmig vedtatt av fellesnemnda. Allerede da kommunevåpenet ble valgt, foreslo heraldikkgruppa å videreføre Nøtterøys slagord «Med vind i seilene». Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang bedyret også til Tønsbergs Blad at det er et slagord vi tenker å ta med oss videre i den nye kommunen.

LES OGSÅ: Jon Markus fikk ros – og 10.000 ekstra i lønn

Under behandlingen i fellesnemnda påpekte Jørn Magdahl at slagordet heller bør lyde «Med vind i seila», slik vi sier det her ute på øyene. Diskusjonen gikk visstnok hett for seg, og en prøveavstemning viste et knapt flertall for Magdahls «seila». Likevel bestemte fellesnemnda seg for å sende saken tilbake til gruppa som ville søke råd fra språkrådet om hva som vil bli riktig.

SEILET: Her er kommunevåpenet for nye Færder kommune, signert Jon Markus Ringøen. Her sammen med Tjøme-ordfører Bente Bjerke (Ap) og Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang (H).

SEILET: Her er kommunevåpenet for nye Færder kommune, signert Jon Markus Ringøen. Her sammen med Tjøme-ordfører Bente Bjerke (Ap) og Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang (H). Foto:

LES OGSÅ: Kan du hjelpe politikerne? Heter det vind i seilene – eller vind i seila?

Hva med retning, identitet og visjoner?

Onsdag 8. februar skal saken igjen opp i fellesnemnda, og til saken ligger heraldikkgruppas notat som konkluderer med at «Med vind i seilene» bør brukes. Dette mener gruppa er «mest mulig ukontroversielt og ikke skaper unødig debatt om uvesentligheter». Ja, det er kanskje ikke den nye kommunens viktigste fokusområde i arbeidet med å utforme Færder. Et viktigere fokus bør i så måte være å utforme kommunens retning, dens identitet og dens mål. Slagord pleier å komme i etterkant av en slik jobb. Men nå er det likevel slik at saken skal opp i fellesnemnda, og at ordlyden faktisk engasjerer.

Vår mulighet til å vise særegenhet

Jeg mener vi nå har en unik mulighet til nå å vise vår lokale særegenhet ved å bruke Færder-dialektas «Med vind i seila». Heraldikkgruppa skriver allerede i sitt notat at vestfoldsk har tapt terreng til standard østnorsk, begrunnet av den sterke innflytelsen Oslo-området har på språket vårt, og at området vårt preges av turisme. Nettopp derfor bør vi holde på det særegne! Vi er Færder.

Forskjell på skrift og tale – et ikke-argument

Et annet poeng i heraldikkgruppas notat, er at det er forskjell på skrift og tale. Det er jeg helt enig i. Men ifølge Bokmålsordboka er både «seilene» og «seila» korrekt skrivemåte, og språkrådet Sylfest Lomheim understreker valgfriheten. Da blir det ikke riktig å sammenligne andre stedsnavn i kommunen som skrives på én måte og uttales på en annen.

Carl-Erik Grimstad leder heraldikkgruppa og skriver at han tipper «seilene» faller naturlig for mange, i alle fall om vi regner med dem som bruker øyene som fast feriested. Det er ingen som er bedre øyboere enn andre, men når det gjelder språklig identitet bør dem med sterk stedstilknytning lyttes til.

Det er naturligvis et godt poeng at Nøtterøy kommunes nåværende slagord «Med vind i seilene» er veletablert og godt innarbeidet. Samtidig har vi nå muligheten til å skape noe nytt, men med samme retning og styrke. Slik vi også skal med den nye kommunen.

Ikke gjør samme feil én gang til

Spørsmålet har vist seg å skape engasjement. På Facebook-gruppa «Kommunevalg Færder 2017» tar mange (meg selv inkludert) til ordet for en a-endelse. En uhøytidelig meningsmåling i TB i oktober i fjor viste at 75 prosent ville gå for «seila». Så da håper jeg ikke fellesnemnda lar seg friste til å begå samme feilen med å ikke være tro mot stedet og forfine språket til det mer «dannede», slik vi gjorde da Vrengenbrua ble hetende Vrengen Bro.

Avslutningsvis vil jeg sende en oppfordring til fellesnemnda om å sette av omstillingsmidler til å gjøre jobben bak slagordet. Hvor vil vi, hva vil vi og hvordan vil vi gjøre det. Færder kommune har stor attraksjon og mye potensial. Denne sjansen må vi ikke la gå fra oss!

Ellen Morgenstierne

Ellen Morgenstierne

Kommunestyrerepresentant (Arbeiderpartiet)

Tjøme

Følg på: www.terningkast6.wordpress.com

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags