Hva trengs på Veierland?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Svaret er enkelt. Vi trenger en anerkjennelse av Veierlands egenart og positive bidrag til kommunal utvikling, både fra politisk og administrativt hold i Færder kommune.

DEL

LeserbrevVi trenger kommunens tilstedeværelse. Veierland har et spesielt flott kulturlandskap, unik tilgang til sjøen, godt mikroklima, fantastiske muligheter til rekreasjon og friluftsliv – og det er få, om noen, som kan skilte med bilfrie veier og rutegående ferge - Jutøya.

Ren luft og frihet

Vi som bor her hele året har ren luft, frihet og langsomme verdier, grusete veier, noen steder med sjarmerende gress i midten, trillebårparkering, treningstilbud, filmkvelder, sosiale aktiviteter, et felles velhus – fotballbane, flotte strender, utkikkspunkter og bibliotek. Vi sier «Hei!» til fremmede på veien, er sjarmerende nysgjerrige, og vi kan diskutere så det går en kule varmt i ny og ne.

Vi er butikkmedarbeidere, kontormedarbeidere, helsemedarbeidere, sykepleiere, advokater, gründere, arkitekter, entreprenører, prosjektledere, lærere, fotografer, bønder, dyrleger, bibliotekarer, tegneserieillustratører, fergeførere, designere, kunstnere, youtube-re, fotballspillere, pensjonister, skoleelever og barnehagebarn.

Vi er et tverrsnitt av befolkningen. Noen har bodd her alltid, noen kom for noen uker siden. Mange tar ferga hver dag til jobb, andre bruker egen båt. Barna våre reiser daglig til fastlandet for å gå i barnehage/ på skolen og ta del i fritidsaktiviteter.

IDYLL: Veierland har mye å by på, men trenger en ny kommunedelplan som er framtidsrettet.

IDYLL: Veierland har mye å by på, men trenger en ny kommunedelplan som er framtidsrettet. Foto:

LES OGSÅ: Caroline skaper fellesskap på øya

Vi har mange «trofastboende»

Videre er vi så heldige at vi har mange engasjerte og ivrige fritidsbeboere – eller «trofastboende», som noen velger å kalle seg. På Veierland er det mange fritidsbeboere som har vært her i generasjoner, og har utømmelige minner om sommeridyll, strandliv, sjøaktiviteter, fiske og bær- og sopp-plukking. For ikke å glemme dugnader for å ivareta strandsonen, turstier og friluftsområder – og arrangementer som Veierland rundt, eller årets nye satsning; Løp Veierland rundt. Nøkternt anslås det at det er over 1500 fritidsbeboere som elsker Veierland og legger igjen mye penger på hovedøya Nøtterøy og resten av Færder kommune.

Ingen tilrettelagte boliger

Det vi ikke har, er et boligmarked tilpasset dagens og fremtidens bomønster. Vi har i dag kun to boligtyper; bolighus og feriehus. Vi har ytterst få leiligheter, vi har ingen utleieboliger, eldre/omsorgsboliger eller tilrettelagte boliger. Vi har nylig fått et overnattingssted, en kystledhytte i den gamle skolen, men den er kun i drift i sommersesongen. Som alltid når dette blir diskutert, kommer den gamle «sannheten» opp – det er en stor tomtereserve på Veierland. Faktum er at denne tomtereserven kun finnes på papiret og på utdaterte arealplaner, som er laget uten en større visjon for utvikling på Veierland.

LES OGSÅ: Her kan du feriere for 300 kroner natten

Vi trenger en ny kommunedelplan

For å bedre dette, må vi ha en kommunedelplan for Veierland som tar vare på Veierlands kvaliteter og utnytter potensialet for fremtidig utvikling. Denne må oppdateres i takt med utviklingen, og være utgangspunktet for Veierlands plass i kommuneplanens handlingsdel. Vi trenger områder som avsettes til kulturlandskap og natur, byøkologiske eksperimentboliger, som mikroboliger, utleieboliger ment som prøveboliger, omsorgsboliger og vi trenger kombinasjonsområder for bolig og næring. Vi trenger gjesteplasser til båt og båtplasser – både på Veierland og på fastlandet. Og vi trenger velfungerende kollektivtransport og parkering.

LES OGSÅ: Vedtok Nøtterøy-budsjett for aller siste gang

Det er dette som er å anerkjenne Veierland. Et forutsigbart rammeverk som forholder seg til terrenget fremfor kartet.

Mens vi arbeider for dette ønsker vi flere velkommen til å oppleve idyllen på Veierland. Søndag 12.3 har vi søndagskafé på Veierland vel. Når besøkte du Veierland sist? Følg med på www.destinasjonveierland.no for å se hva som skjer.

Anine Stousland

fastboende på Veierland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags