Har du tenkt på hvor mange glass sommeridyllen din tåler?

VISE VETT: Alkohol og båtføring er en dårlig kombinasjon. Har du tenkt på om du skal drikke pils eller kaffe på sjøen i sommer, spør forfatterne.

VISE VETT: Alkohol og båtføring er en dårlig kombinasjon. Har du tenkt på om du skal drikke pils eller kaffe på sjøen i sommer, spør forfatterne. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Endelig er den her: Sommeren, med saltvann i håret og solbriller på nesen. Tjøme- og Nøtterøyskjærgården skal fylles opp med ferieglade mennesker, som skal nyte strendene, øyene og alt det fine Vestfold kan by på.

DEL

MeningerOfte blir sommeraktivitetene fulgt av noe godt i glasset. På sommeren endrer vi på de vante drikkevanene våre. Vi skal ikke på jobb dagen etter, barna skal ikke kjøres til fritidsaktiviteter og vi vil unne oss litt ekstra. En kald pils etter badeturen på stranda. Et par glass vin og en god bok til solnedgangen. Noen flasker Chablis, reker og gode venner rundt middagsbordet.

Vi drikker oftere, og vi drikker mer enn vi gjør til vanlig. Det er lov å kose seg litt ekstra i ferien, men økt alkoholbruk om sommeren har også noen vonde og vanskelige sider, som det er viktig å være bevisste på. La oss nevne tre.

LES OGSÅ: 1. juli: Dagen det blir billigere å importere motorsykkel, produsere sider og kjøpe ebøker

For det første alkoholdrikking rundt barn. Har du tenkt på hvor mange glass barnet ditt tåler at du drikker?  Det er dessverre slik at mange barn skal komme tilbake på skolen i august, med helt andre minner enn dem de ønsket seg. I stedet for fiskelykke, saltvannsbad og badmintonturneringer, er det mamma og pappas drikking disse barna skal huske best.

Barn ønsker seg voksne som er slik de pleier å være. Det er det som gir dem trygghet. Etter noen glass alkohol forandrer vi måten vi er på. Det skal lite til for at et barn oppdager forskjellen og reagerer på det. For barn er lykkepromillen utrygg.

LES OGSÅ: Sønnen (10) fikk kjøpe ubegrenset med energidrikk: – Jeg ga klar beskjed om at de ikke fikk selge mer til ham

Alkoholdebut i sommer?

For det andre ungdom og alkoholbruk. Har du tenkt på at dette kanskje er denne sommeren ditt barn som skal ha sitt første møte med alkohol?

Ungdommer vil eksperimentere og teste grenser, og for mange betyr det å teste ut alkohol. Det er flere grunner til at det er alvorlig når ungdommer drikker alkohol før de er 18. Det handler for eksempel om risikoen man utsetter seg selv og andre for, fordi man får dårligere vurderingsevne. Risikoen for ulykker under alkoholpåvirkning, og sex man angrer på, skjer oftere når man har drukket.

Dette må du som forelder snakke med ungdommen om. Tenåringer trenger kjipe og kjærlige foreldre. Det handler om å sette grenser, snakke med dem om alkoholens negative sider og være der dersom de skulle få i seg for mye alkohol en kveld. Og husk at du skal være en forelder, ikke en kompis. I familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

LES OGSÅ: Flyfylla tar av – Actis foreslår alkoholfrie flyreiser

Drikker du på sjøen?

For det tredje er alkohol og båtføring en dårlig kombinasjon. Har du tenkt på om du skal drikke pils eller kaffe på sjøen i sommer?

I Vestfold er sommer synonymt med båtliv. Mange trekker til sjøen for å lytte til bølgeskvulp, kjenne på saltvannslufta og nyte sjølivet. For noen båtførere er ikke idyllen komplett før den også inneholder pils eller sprudlende cava. Det er en sikkerhetsutfordring.

LES OGSÅ: Familiefar innrømmer å ha drukket alkohol før ulykken

Hvert år skjer det mange ulykker og dødsfall på sjøen. Ofte er alkohol en medvirkende årsak. Selv om mange opplever å bli oppstemte av å drikke alkohol, blir du faktisk bedøvet. Promille gjør deg til en dårligere båtfører.

Som Av-og-til kommune er vi opptatt av at alle bør ha et bevisst forhold til alkoholdrikkingen sin på sommeren. Nyt velfortjente feriedager, men husk godt alkovett. Tenk på om og hvor mye du skal drikke i ulike sammenhenger. Og husk at hvordan du omgås alkohol, ikke bare får konsekvenser for hvordan du har det i sommer, men også hvordan de rundt deg har det. La det blir en sommer med gode morsomme minner for små, store og de et sted midt imellom.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags