Klima- og miljøproblemene må løses av oss. Her. Og nå!

BIDRAG: Som vanlig innbygger kan man bidra på mange måter til å løse klimaproblemene, bl.a. ved å sykle og gå mer, påpeker Randi Hagen Fjellberg (MDG).

BIDRAG: Som vanlig innbygger kan man bidra på mange måter til å løse klimaproblemene, bl.a. ved å sykle og gå mer, påpeker Randi Hagen Fjellberg (MDG). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det har kommet to svært skremmende rapporter den siste måneden.

DEL

MeningerDen første fra FNs klimapanel, om tiltak som må iverksettes i løpet av de neste elleve årene for at jorden fortsatt skal være levelig for vår art. Den andre fra WWF, hvor vi kan lese at menneskelig aktivitet har utslettet 60 prosent av verdens dyr siden 1970.

Det gir grunn til bekymring. Bekymringen forsterkes når ledende politikere – stikk i strid med tallene – forsikrer oss om at vi er på rett vei, samtidig som de vegrer seg for å iverksette tiltak som gir grunn til håp.

Det skal ikke merkes at vi gjør noe. Det sverges til «#8220;gulrotmetoden»#8221;. Det skal være lystbetont og lett, og kun by på fordeler for hver enkelt av oss. Vi skal fortsette slik vi har gjort siden 1990-tallets lykkeland, og seile på vår rikdom med alle velferdsgodene. Selvfølgelig fordi vi fortjener det.

Det er som med den norske dugnadsånden, som også forsvant rundt 1990. Nå betaler vi oss ut av den, slik vi også de siste årene har betalt andre for å gjøre vår klimadugnad gjennom Jens Stoltenbergs «#8220;geniale»#8221; løsning: Kjøp av klimakvoter.

Hvordan gjøre en forskjell?

En av vår tids store samtidspoeter, Michael Jackson, har et refreng i en av sine sanger: «If you want to make the world a better place, take a look at yourself and then make a change.» Så hva kan jeg gjøre?

Som politiker: Jeg skulle ønske jeg satt med makten/flertallet i fylkestinget. Da kunne jeg bestemme at prisen på kollektivreiser skulle reduseres eller aller helst bli gratis. Jeg skulle også sørget for å avlyse de overdimensjonerte planene om fastlandsforbindelsen og startet arbeidet med en parallell kanalbro, som vil løse hovedbekymringen om sikker forbindelse for beredskapskjøretøy, og merket veien mot E18 og mot Tjøme via Frodeåstunnelen.

Jeg ville også sørge for at veivesenet i sitt vedlikehold av veikanter og grøfter endrer sine arbeidsmetoder, og gjør arbeidet så skånsomt at blomster, bier og andre insekter har gode livsvilkår.

Årskort til alle

Som kommunepolitiker skulle jeg også ønske jeg hadde makt og flertall. Da skulle jeg sørge for å bevare matjorda og insektene for å sikre matproduksjonen. Jeg ville bevare åpne bekker, våtmarker og myrer som er helt nødvendige for tilpasning til de klimaendringene vi allerede ser. Jeg ville også bestemme at kommunens innkjøp blir klimanøytrale.

Og om jeg ble riktig modig, ville jeg bestemme at kommunens ansatte og politikere i stedet for kjøregodtgjørelse får et årskort på bussen inntil bussen ble gratis.

Som vanlig borger:

  • Sakke farten, ha færre daglige avtaler slik at jeg ikke opplever en kollektivreise som tap av tid fordi det går 10 minutter raskere med privatbil.
  • Gå eller sykle til butikken. Det blir også billigere siden jeg da sannsynligvis kjøper mindre og slik reduserer mitt forbruk. Og sannsynligvis også mitt matsvinn.
  • Rydde i fryseboksen min og bruke opp det jeg har der før jeg kjøper nytt.
  • Reparere klær og utstyr fremfor å kjøpe nytt, og kjøpe brukt, bytte eller låne når det er mulig.
  • Kjøpe kortreist, bærekraftig produsert mat.
  • Redusere mine utenlandsflyreiser og heller feriere i eget land, med tog eller buss eller til fots eller på sykkel. Weekendturer med shopping som hovedmål slutter jeg med, det vil også være gunstig for min økonomi.

Vi er nødt til å delta alle som én for at jorden skal være et levelig sted for våre etterkommere, og dette er det jeg vil gjøre for mine tre barnebarn.

Hva vil du gjøre for dine?

PÅDRIVER: Randi Hagen Fjellberg i Færder MDG fikk med seg litt over halve kommunestyret på å be Vesar lage støtteordning for dem som benytter tøybleier på barna sine. Fra neste år trer den økonomiske kompensasjonen i kraft.

PÅDRIVER: Randi Hagen Fjellberg i Færder MDG fikk med seg litt over halve kommunestyret på å be Vesar lage støtteordning for dem som benytter tøybleier på barna sine. Fra neste år trer den økonomiske kompensasjonen i kraft. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags